Terug

Volg Hart van Nederland

Seksvideo 14-jarige Stefano online gezet: zo kwam hij er weer bovenop

Persoonlijke verhalen

8 aug 2023, 23:30

Acteur Thijs Römer moet een maand de cel in voor het online uitwisselen van seksuele berichten en beelden met drie minderjarige meisjes. De slachtoffers zijn slechts enkele van tienduizenden tieners die jaarlijks online te maken krijgen met seksuele intimidatie, soms met zeer nare afloop. Daar kan de inmiddels volwassen Stefano Hennevelt uit Almere over meepraten.

Stefano kwam er op 14-jarige leeftijd achter dat een seksvideo waarop hij masturbeerde online werd gedeeld: "Ik zag geen uitweg", vertelt hij nu. Het duurde jaren voor Stefano zichzelf in de spiegel durfde aan te kijken over wat hem was overkomen. De impact was groot. "Op mijn jonge ik, en later ook mijn volwassen ik."

Als jonge tiener had Stefano webcamseks gehad met een onbekende andere persoon. "Als jong kind ben je heel beïnvloedbaar", weet hij nu. "Je begint te begrijpen wat seks is. En als iemand je op zo'n jonge leeftijd triggert naar iets waar je nieuwsgierig over bent, ga je daar in mee. De perfecte mix om de fout in te gaan."

Seksvideo gelekt

Dat gebeurde ook met Stefano. Op een dag kreeg hij een link doorgestuurd van een schoolvriend naar een Twittervideo waarin hij was getagd. Erop was te zien hoe hij masturbeerde, en in de video waren zijn volledige naam, woonplaats en contactgegevens te zien. "Eerst ben je in shock, voel je je overweldigd. Je weet niet of je boos of verdrietig moet zijn", herinnert hij zich. "Ik wilde het wegstoppen, niet voelen. Maar dan zijn het de reacties van anderen die je zelfbeeld vormen."

Stefano gaat een paar weken niet naar school. Op de eerste dag dat hij terug is wordt hij met liefde en open arme ontvangen, maar al snel gaat het mis. Kinderen beginnen naar hem te wijzen, onderling grappen te maken.

Suïcidale gedachten

Het breekt Stefano en hij begint suïcidale gedachten te krijgen. "Ik dacht dat ik er niet meer wilde zijn." Hij gaat naar een psycholoog, die hem helpt de weg naar boven te vinden. "Toen ben ik gaan praten, en dat was de oplossing. Dat is lastig, want je moet door alle modder heen om erdoor te komen. Maar anders kom je er nooit verder mee."

Het blijkt een lange weg. "Ik begon het overal te merken, bijvoorbeeld omdat ik in de ochtend geen energie had om mijn bed uit te komen. Of het gevoel had dat ik altijd wat fout deed." Uiteindelijk lukte het pas op zijn 25e om er echt over naar buiten te treden. "Je moet jezelf op een gegeven moment accepteren."

Heb je gevoelens over zelfdoding? Praten kan opluchten. Je kan 24 uur per dag, zeven dagen per week anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

Missie

Inmiddels wordt Stefano in het hele land gevraagd om te spreken op scholen, van Doetinchem en Alkmaar tot zijn eigen plaats Almere. Dat was ook een katalysator om zijn eigen onzekerheden verder te verwerken. "Voor mij was het ook dat ik erover ging praten op scholen." Zijn missie is nu om te vertellen dat het vervelende gevoel uiteindelijk zal verdwijnen, "dat het maar iets tijdelijks is."

Hij hoopt ook dat de rechtszaak tegen Thijs Römer daarin een rol kan spelen. "Bij mij was het wel anders omdat het bij mij iemand was die ik niet kende, maar zoals ik ook bij mijn gastlessen aangeef: bekende mensen hebben meer macht." Een maand cel en een werkstraf voor de acteur zou hopelijk een sterk signaal moeten afgeven dat de waarheid uiteindelijk altijd boven komt.

Oproep aan ouders

Stefano hoopt door zijn verhaal te vertellen meer begrip te tonen voor jongeren die in vergelijkbare situaties hebben gezeten, en zo een veiliger omgeving te creëren. En ook de ouders hebben daarin een belangrijke rol, zegt hij. "Het zal nooit 100 procent opgelost kunnen worden, maar je kan beginnen met het gesprek voeren en begrip tonen. Je wil niet weten hoeveel kinderen tegen me zeggen dat ouders hun klappen geven of het erg vinden als ze iets zouden opbiechten. Omdat het nog onbekend is voor veel mensen", aldus Stefano.

Overigens is het nog onzeker of elke ouder daarin zal meegaan, maar enige hoop is er. Zo blijkt uit representatief onderzoek onder het Hart van Nederland-panel dat 76 procent van de ouders van tieners tussen de 13 tot 18 jaar wel eens het gesprek zijn aangegaan over het versturen van naaktbeelden van jezelf. Toch geeft ook nog steeds 13 procent van de ouders aan boos te zullen worden als ze hun kind erop betrappen. 87 procent zou vooral bezorgd zijn en een waarschuwend gesprek aangaan over de risico's van sexting, terwijl 1 procent van de ouders het niet erg zou vinden.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.