Terug

Volg Hart van Nederland

René mishandelde zijn vrouw, kwam tot inkeer en helpt nu andere mannen stoppen

Persoonlijke verhalen

25 nov 2023, 23:16

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes, vooral door mannen. Een van hen was René Haring. Nu helpt hij als ervaringsdeskundige andere mannen die geweld tegen vrouwen plegen, om hun leven te beteren.

Als 5-jarig jongetje werd René Haring uit huis geplaatst omdat hij zoals hij het zelf zegt 'vervelend kind was'. Hij leerde op z'n vijfde met zijn vuisten op te komen voor zichzelf. "Ik heb toen moeten leren vechten. Opkomen voor mijn speelgoed en leren dat geweld de oplossing is." Dit is heel René zijn leven doorgegaan en heeft geresulteerd in huiselijk geweld. "Ik heb zowel mijn partner(s) als kinderen mishandeld."

Object wat niet mag bewegen

"Ik had een eigen monster gecreëerd", legt René uit aan Hart van Nederland. "Ik zag geen mensen meer, alleen objecten. Die objecten mochten niet meer bewegen, het liefst moesten ze dood. Er ontstond een soort zwarte vlek en ik kon niks meer zien."

Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide.

Kast tot gatenkaas

Het keerpunt kwam voor René toen hij op een dag de kastdeur insloeg waar zijn partner achter stond. "Ik was zo aan het doorslaan tot de kast een soort gatenkaas was. Daar kwam het besef dat het zo niet verder kon en ben ik naar de politie gegaan om mezelf aan te geven." Alleen de politie en andere instanties konden hem niet helpen. "Ik kreeg alleen te horen dat ik geen dingen moest doen waar ik geen spijt van kreeg."

Uiteindelijk liep het een keer zo uit de hand dat René werd opgepakt, berecht en veroordeeld. Hij heeft twee jaar in een verplicht traject gezeten en hulp gezocht. Toen dit klaar was kwam René erachter dat er geen na traject was waar hij terecht kon. "Er waren geen praatgroepen dus ben ik in 2016 mijn eigen praatgroep begonnen in Eindhoven. Nu help ik mannen (en ook vrouwen) door heel Nederland met het omgaan met geweld."

Niet veroordelen

Het probleem bij geweld tegen vrouwen ligt volgens René vaak bij de mannen zelf. "Ze hebben vaak niet door dat ze zelf fout zitten en met iets slechts bezig zijn. Het gedrag komt vaak vanuit een gewelddadige opvoeding." Het is daarom aan René en de praatgroep om elkaar in te laten zien dat het niet goed is wat er met hen is gebeurd.

"Vaak wordt er vanuit de dader gedacht vanuit victim blaming. 'De vrouw deed dit dus daarom deed ik dat'. Wij wijzen ze dan juist op hun eigen gedrag en vragen waar het vandaan komt. We veroordelen niet", legt René uit. Want daar valt volgens hem nog veel terrein te winnen. "Mannen zouden niet bang moeten zijn om over de situatie te praten. Maar als degene tegen wie ze zeggen dat ze iemand hebben geslagen de politie belt kunnen ze in de bak belanden. Dat willen ze ook niet en daar blijft de agressieve cirkel in hangen."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.