Terug

Volg Hart van Nederland

Cheyenne vluchtte voor haar man: ‘Hij onthoofdde onze drie katten’

Cheyenne vluchtte voor haar man: ‘Hij onthoofdde onze drie katten’

Persoonlijke verhalen

1 mei 2024, 09:06

Vier jaar lang heeft Cheyenne* een relatie. Haar vriend blowt, heeft psychoses en valt haar fysiek en mentaal aan. Ze stapte meerdere keren naar de politie, maar zonder succes. Vorig jaar als ze zwanger is van haar derde kind, de eerste met deze man, komt het moment dat ze vlucht.

"Ik werd geslagen, slecht behandeld en er werden nare dingen over mij gezegd", vertelt Cheyenne in de tweede aflevering van seizoen twee van de podcast Vrouwenmoord. "Ik maakte mij altijd zorgen om mijn kinderen. Ik heb tegen mijn oudste zoon wel eens gezegd dat hij de kast tegen de deur moest zetten zodat niemand binnen kon komen."

Onthoofd

Na een periode van rust gaat het vorig jaar helemaal mis. Haar vriend maakt een kruis in de tuin en hangt felle lampen op. "Ik wist dat er iets stond te gebeuren. Ik had nog geprobeerd contact te krijgen met Veilig Thuis voor advies maar dat was niet gelukt. Toen ging het fout." Haar vriend vertelt Cheyenne dat hij hun drie katten heeft onthoofd. Alsof het niks is vertelt hij Cheyenne hoe hij dit heeft gedaan en dat hij zich heeft bezeerd. "Toen vroeg hij of ik hem naar het ziekenhuis kon brengen."

Dit is het teken voor Cheyenne dat ze nu moet vluchten. Die check in het ziekenhuis is het begin van het vluchtplan geweest voor Cheyenne. Terwijl haar vriend in het ziekenhuis is, rijdt zij naar huis, pakt snel wat spullen en vertrekt naar haar ex, om daar met haar kinderen onder te duiken. Niet lang daarna komt ze in een Oranje Huis.

Geen verstop huis

Casemanager Jolanda Vader werkt al heel haar leven in Het Oranje Huis en heeft veel veranderingen meegemaakt. "Ooit was het de filosofie dat we vrouwen en kinderen verstoppen, op een plek zo ver mogelijk waar je vandaan komt. Dat idee hebben we helemaal losgelaten." De achterblijvende man kan het volgens Jolanda vaak niet verkroppen dat hij niet weet waar zijn vrouw is. "Daarom zoeken we nu contact met de man en verstoppen we de vrouw niet meer. We zijn open, ook in de samenleving, maar we zijn niet naïef. We zijn wel veilig."

In de Oranjehuizen worden vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld opgevangen. Vroeger heetten deze Blijf-van-mijn-lijfhuizen. Het eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis in Nederland wordt in 1974 opgericht en het blijkt nodig: binnen 10 jaar zijn er landelijk vijftien van zulke opvanglocaties. En die zijn ook nog eens overvol.

De Oranjehuizen zijn vernoemd naar de kleurcodes die gebruikt worden bij het inschatten van risico's. Oranje is de code waarbij opvang wordt aanbevolen vanwege ernstige veiligheidsproblemen.

Niet leven in angst

Doordat Cheyenne op stel en sprong naar het Oranje Huis gaat, komt ze eerst terecht in één van de kamers met noodbedden. "Die hebben we altijd beschikbaar", vertelt Jolanda. Cheyenne moet in het begin met haar kinderen binnen blijven om eerst te toetsen hoe onveilig het is voor hen. "Dat heeft twee weken geduurd."

De ex van Cheyenne weet inmiddels waar ze is, maar dat is geen probleem: het maakt het volgens haar ook makkelijker om in het Oranje Huis te zijn. "Ik vind het niet eng als hij komt, maar zou wel verbaasd zijn. Ik leef niet meer in angst. Dan zet je je leven stil en dat wil ik niet. Je kan niet meer functioneren als je je leven laat beheersen."

Op de agenda

Het afgelopen jaar is er veel aandacht gekomen voor femicide, zoals vrouwenmoord ook wel heet. Na de lancering van de Hart van Nederland-podcast Vrouwenmoord in januari 2023 en 2,5 week later de brute moord bij een Zwijndrechts winkelcentrum, waarbij Michel werd doodgeschoten door haar ex-schoonzoon en haar dochter Anneke zwaargewond raakte, kwam de bekendheid met femicide in een stroomversnelling. De samenleving, politiek en media zijn wakker geschud.

Podcast

In de Hart van Nederland-podcast Vrouwenmoord doen nabestaanden én vrouwen die een moordaanslag door hun (ex-)partner hebben overleefd hun verhaal. Duidelijk is, dat vrouwenmoord niet toebehoort aan een specifieke laag van de bevolking of een bepaalde leeftijd. Het kan iedere vrouw overkomen.

Luister naar Vrouwenmoord via je favoriete podcastapp, zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcasts, Google podcasts of Juke. Vergeet vooral niet te abonneren om niks te missen.

Wil je na deze podcast praten over Huiselijk Geweld? Dan kan je terecht op de website van Veilig Thuis of 24 uur per dag gratis met hen bellen via 0800 - 2000. Slachtofferhulp is ook makkelijk bereikbaar via hun website of via 0900 - 0101 (gebruikelijke belkosten).

*Uit veiligheid voor Cheyenne is haar naam gefingeerd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.