Terug

Volg Hart van Nederland

Herbert vangt vluchtelingen op vlakbij Ter Apel, gemeente wil dat hij stopt: 'Goede lijden onder de kwaden'

Persoonlijke verhalen

22 mei 2023, 23:54

Boer Herbert Bom en zijn vrouw proberen sinds maart hun steentje bij te dragen rondom de asielcrisis. Op hun boerenerf in Nieuw-Weerdinge vangen ze drie gevluchte gezinnen op. Maar nu wil de gemeente dat ze hiermee stoppen. Herbert snapt er niets van, want een alternatieve locatie voor de gezinnen is er niet. Zij dreigen dus op straat te komen staan.

"Op het terrein van onze boerderij staan drie B&B's. Voorheen waren die in de verhuur en kwamen toeristen uit het hele land hiernaartoe om te genieten van de natuur. Sinds de asielcrisis proberen mijn vrouw en ik een klein steentje bij te dragen", vertelt Bom.

"We kregen een oproep van de kerk en toen hebben ons gemeld bij Stichting Inlia. Deze stichting faciliteert opvangplekken door heel Nederland, op verzoek van het COA. We vangen nu twee maanden drie gezinnen op. Ieder gezin heeft een eigen B&B. Ik verdien daar geen geld aan."

Goede lijden onder kwaden

Een paar weken geleden liet de gemeente Emmen weten dat Herbert en zijn vrouwen moeten stoppen met de opvang: "Omdat ons dorp 6 kilometer van Ter Apel ligt, wil de gemeente niet dat burgers onderdak bieden aan vluchtelingen. De gemeente zegt dat veel kansarme asielzoekers voor overlast zorgen in Ter Apel en de dorpen daaromheen. Dat kan ik natuurlijk niet ontkennen. Maar de gezinnen die op ons erf verblijven, zijn gewoon normale gezinnen die een leven willen opbouwen. De goede lijden onder de kwaden."

"Buitenom dat: stel ik stuur de gezinnen mijn erf af. Waar kunnen ze dan naar toe? De gemeente biedt geen alternatief. Dus zwerven de mensen op straat. We hebben in Nederland toch een asielprobleem? Mijn vrouw en ik dragen een klein beetje bij aan de oplossing", aldus de boer.

In Ter Apel lopen de spanningen hoog op. Ook ervaren inwoners dit. Sommige dorpsgenoten worden zelfs aangezien als asielzoekers. Zij worden gediscrimineerd en bedreigd:

Inwoners Ter Apel gediscrimineerd: "We worden gezien als asielzoekers"
2:18
Inwoners Ter Apel gediscrimineerd: "We worden gezien als asielzoekers"

'Geen structurele oplossing'

"We snappen heel goed dat mensen willen helpen met de beste bedoelingen, maar dit soort tijdelijke kortdurende opvang draagt niet bij aan een structurele oplossing voor het probleem", laat gemeente Emmen weten aan Hart van Nederland.

"We staan als gemeenten voor een stevige opgave om voldoende opvangplekken, onderwijs en zorg te organiseren voor vluchtelingen. Dit proberen we in Drents verband in gezamenlijkheid zo goed mogelijk te doen. We willen daarom graag zicht houden op wat er nodig is en wat er speelt."

Gemiste kans

Stichting Inlia zien de houding van de gemeente Emmen als een gemiste kans: "In de gemeente is al langere tijd overlast van asielzoekers die rondlopen en herrie schoppen. De gemeente Emmen wil het overzicht houden. Daarom mag niemand zelf opvang bieden. Maar de gemeente heeft zelf geen alternatief. Er is een opvanglocatie, waar voornamelijk Oekrainers zitten, maar daar was en is geen plek. Toch moeten de vluchtelingen die bij familie Bom verblijven, vertrekken. De goede mensen lijden daardoor onder de kwade."

In Ter Apel ervaren ze dus veel overlast en onrust. Burgers en winkeliers vinden dat er niks anders op zit dan ingrijpen van de landelijke politiek:

Gemeenteraad vreest voor escalatie situatie Ter Apel: 'Houd overlastgevers binnen COA-terrein'
1:22
Gemeenteraad vreest voor escalatie situatie Ter Apel: 'Houd overlastgevers binnen COA-terrein'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.