Terug

Volg Hart van Nederland

Onderzoek naar racisme bij amateurvoetbal: 'Mensen zeggen dat ik hier niet hoor'

Onderzoek naar racisme bij amateurvoetbal: 'Mensen zeggen dat ik hier niet hoor'

Persoonlijke verhalen

11 sep 2022, 21:26

Stichting RADAR start deze week met het onderzoeken naar racisme bij amateurvoetbalclubs. De 15-jarige Dyanaira Caciano kan er over meepraten. Ze traint al ruim 7 jaar bij een Zwolse amateurvereniging en krijgt regelmatig racistische opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. "Mensen zeggen vaak 'kaaszwarte', ga terug naar je eigen land of je hoort hier niet" vertelt ze aan Hart van Nederland.

De sport is een groot onderdeel van het leven voor de voetbalster: "Ik voetbal al zo lang, ik weet gewoon niet anders." Hoe hoger Dyanaira komt in de voetbalklasses en hoe ouder ze wordt, des te meer komt ze racisme tegen. "Dat doet pijn" vervolgt ze. "Dat wil je niet horen, zeker niet tijdens het voetballen. Ik wil me gewoon kunnen focussen op het spel en presteren. Als iemand wat zegt probeer ik het van me af te schudden, maar soms gaat dat niet."

De oplossing

"Racisme in het betaald voetbal is al veel onderzocht, maar bij amateurvoetbal valt dat tegen", vertelt Jochen Dekker, onderzoeker van de stichting die zich bezighoudt met racisme en discriminatie. "We kunnen de klok erop gelijk dat er in de toekomst weer veel gevallen zijn waarbij het zal escaleren tot vechtpartijen."

Dekker begint maandag bij de Bredase amateurvoetbalclubs. "We zien de laatste tijd dat lokale overheden aangeven dat ze iets met dit onderwerp willen doen, maar niet weten hoe ze het moeten aanpakken, of wat de oplossing is. Dat is voor ons een mooie aanleiding om een structurele aanpak te maken om dit probleem op te lossen."

Wat die oplossing concreet is, daar heeft Jochen nog geen antwoord op: "Het kan een verandering in beleid zijn, voetbalclubs moeten met elkaar in gesprek gaan en elk lid van de club moet ervan op de hoogte zijn dat racistische en discriminerende uitspraken echt niet meer kunnen en dat men elkaar er op een fatsoenlijke manier op aanspreekt," zegt de onderzoeker.

Bespreekbaar maken

De reden waarom het tot op heden slecht wordt aangepakt is volgens Jochen dat er een taboe om het onderwerp heerst. "Mensen vinden het vaak vervelend om het erover te hebben, om het aan te kaarten of aan te pakken. Dat maakt ook dat dit in organisaties vaak als eerste over de boeg wordt gegooid, het is gewoon een heel complex probleem. Dat zorgt ervoor dat er geen structurele oplossing is, dat willen we doorbreken met dit onderzoek."

Ook Dyanaira vindt het belangrijk om dit bespreekbaar te maken: "Veel mensen weten niet zelf hoe het is. Als je niet weet hoe iemand zich erover voelt, of hoe je er iemand mee kwetst, dan verandert er ook niets. Het is goed dat de campagnes er zijn en mensen zich erover uitspreken, de vraag blijft hoeveel de voetbalfans er daadwerkelijk van gaan meenemen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.