Terug

Volg Hart van Nederland

Steun voor de wolf op laagste niveau ooit, waar komt dat door?

panel

8 mrt 2023, 20:00

Waar enkele jaren geleden nog een meerderheid van de Nederlanders blij was met de terugkeer van de wolf in ons land, lijkt die stemming definitief omgeslagen.

Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3601 Nederlanders blijkt dat steeds meer mensen willen dat het dier bestreden in plaats van beschermd wordt. Volgens de Zoogdiervereniging is dat onterecht: "Alleen de conflicten worden groot uitgemeten."

Gevraagd naar wat mensen vinden wat er moet gebeuren met de wolf in Nederland zegt 37 procent dat het roofdier zoveel mogelijk beschermd moet worden, tegenover 49 procent die vindt dat de wolf zoveel mogelijk bestreden moet worden. 14 procent zegt niet te weten wat het beste is.

Niet het hele verhaal

Glenn Lelieveld, coördinator wolvenmeldpunt bij de Zoogdiervereniging, vindt dat de politiek en media een belangrijke rol hebben gespeeld bij het afnemend draagvlak voor de wolf. Volgens hem worden namelijk de excessen onevenredig groot uitgemeten. "Dode schapen zie je, dat scoort goed in de media en dus krijg je een bepaald deel van het verhaal. Maar wat de wolven op de Veluwe doen, zie je niet", legt hij uit aan Hart van Nederland.

Volgens Lelieveld doet de wolf veel aan wildbeheer, maar wordt dat nauwelijks benoemd in de media. Maar de effecten zijn er volgens hem wel degelijk. Want waar enkele jaren geleden nog veel werd gesproken over een overschot aan reeën of overlast gevende wilde zwijnen op de Veluwe, is dat probleem volgens hem nu veel minder groot.

"Als er te veel biggetjes worden geboren, eten de wolven die op."

De steun voor de wolf lijkt definitief over zijn hoogtepunt heen te zijn. De afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken gedaan naar het draagvlak. Zo blijkt uit onderzoek van de overheid in 2012 dat nog 31 procent van Nederland vond dat de wolf thuishoort in Nederland.

Onderzoek van het Hart van Nederland-panel in 2019 wees uit dat de steun inmiddels was toegenomen tot 56 procent, en een jaar later bleek uit onderzoek van de overheid dat de steun inmiddels al was afgenomen naar 52 procent.

In 2022 nam dit volgens Hart van Nederland-onderzoek verder af naar 42 procent, en inmiddels ligt de steun voor de wolf dus nog eens 5 procent lager.

Schade

Toch is zo'n verhaal soms lastig te verkroppen voor boeren die hun schapen afgeslacht zien worden. "Dat de wolf dieren opeet, dat is natuur. Maar dit gaat te ver", uitte schapenfokker Richard uit het Friese Appelscha vorige maand nog tegen Hart van Nederland toen een deel van zijn kudde was omgebracht. Demonstratief hadden hij en zijn broer Wietze de dode schapen voor hun erf gelegd.

Bekijk de video hier terug:

Provincies willen wolf gaan weren, maar voor deze schapenfokker komt het te laat
2:02
Provincies willen wolf gaan weren, maar voor deze schapenfokker komt het te laat

Het is een van de verhalen die je de afgelopen jaren vaker ziet in de media. Lelieveld beklaagt zich over de weinig genuanceerde berichtgeving. "Daardoor komen we niet van de onterechte angst voor de wolf af", zegt hij. "Want gaat het om een rationeel risico? Nee, niet echt. Er gaan jaarlijks meer mensen dood aan vallende kokosnoten dan door de wolf."

De grauwe gans zorgt voor meeste schade

Ook leveren de wolven geen grote economische schade op. "Ze staan nooit in de top 10 van dieren die de meeste schade veroorzaken." Dat klopt, zo blijkt uit cijfers van BIJ12, de instantie die faunaschade registreert en helpt te voorkomen. In 2022 zorgde de grauwe gans met 18,8 miljoen euro nog voor de meeste schade, gevolgd door brandganzen, kolganzen, rotganzen, mezen, smienten, roeken, knobbelzwanen, dassen en roestganzen.

De wolf leverde in heel 2022 in totaal 46.093 euro aan schade op.

Oplossing

Volgens Lelieveld zit de oplossing niet in het bestrijden van de wolf, maar in het beïnvloeden van hun gedrag. Bijvoorbeeld door hekken rond boerenerven meer 'wolf proof' te maken, iets wat veel boeren al doen. Maar dat kan nog verder worden verbeterd, vindt hij. "Het gaat om een stukje training en ervaring bij de veehouders, zodat je je hele terrein goed afrastert. Het gaat ook om nabuurschap, dat je elkaar onderling steunt om de juiste maatregelen te nemen. Als je hekken iets hoger maakt en iets meer stroom geeft, dan is het probleem opgelost."

BIJ12 heeft een hele lijst aan maatregelen die genomen kunnen worden om wolven buiten erven te houden. Naast het afrasteren met hogere hekken kan volgens hen ook meer ingezet worden op het 's nachts ophokken van vee, het inzetten van kuddebewakingshonden en door visuele middelen als vlaggen en linten in te zetten.

Dat zulke maatregelen niet in altijd kunnen, weten Hans en Jolanda. Zij wonen in een Natura2000-gebied, en mogen de omheining rond hun landgoed niet verder uitbreiden. Daardoor zijn de afgelopen weken al vele wilde schapen om het leven gekomen:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.