Terug

Volg Hart van Nederland

Driekwart jonge vrouwen online lastiggevallen, velen weten niet wat te doen

panel

15 dec 2023, 06:00

Ruim 2 op de 5 mensen zegt online te worden lastiggevallen, blijkt uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel. Dit zijn vooral jongeren, en vooral meer vrouwen dan mannen: 74 procent van de vrouwen van 18 tot en met 29 jaar zegt dat hen dit weleens is overkomen. Maar er is nog veel onbekend over waar je terecht kan als dit je overkomt.

De afgelopen weken benaderden meerdere vrouwen Hart van Nederland met voorbeelden van online lastiggevallen worden. Zo kregen enkele vrouwen zeer seksueel getinte berichten via bijvoorbeeld het woordspelletje Wordfeud. Maar ook het niet aflatend krijgen van vervelende berichtjes of zelfs vormen van stalking: deze manieren van online lastigvallen zijn wijdverbreid.

43 procent van de mensen heeft zoiets weleens meegemaakt, waarvan 28 procent het minimaal eens per jaar meemaakt. 5 procent van de vrouwen onder de 30 jaar zegt zelfs dagelijks online te worden lastiggevallen.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Wat doen tegen online lastigvallen?

Ondanks dat veel mensen last hebben van vervelende onlineberichten van onbekenden, weten velen niet wat je daartegen moet doen. Slechts 39 procent van de mensen is voldoende op de hoogte van waar je terecht kan als je online wordt lastiggevallen, tegenover 43 procent die dat onvoldoende zegt te weten. 16 procent zou sowieso geen hulp zoeken, onder mannen is dit zelfs 22 procent.

Toch zijn er, naast de platformen zelf waar mensen online worden lastiggevallen, verschillende officiële manieren om in Nederland ongewenst gedrag online aan te kaarten. Zo kan je terecht bij onder meer de chatservice van Helpwanted.nl of via meldknop.nl, waar je ook terecht kan voor alle informatie over wat je kan en moet doen in het geval je online wordt lastig gevallen. Ook wordt bij meldknop uitgelegd hoe je melding kan maken of aangifte kan doen, in het geval de persoon niet ophoudt met lastigvallen.

In juni 2023 is in opdracht van Helpwanted ook onderzoek gedaan naar de mate waarin mensen online worden lastigvallen. Hieruit bleek dat 22 procent van de Nederlanders boven de twaalf jaar online wordt lastiggevallen. Het verschil met dit onderzoek zit hem in de nauwere definitie die Helpwanted gebruikt voor 'online lastigvallen', die gericht is op de strafbare kant hiervan.

Helpwanted hanteert de volgende definitie: "het keer op keer online benaderen, lastigvallen of bedreigen van iemand. Dit kan middels ongewenst online contact, het zonder toestemming toesturen van (een grote hoeveelheid) berichten, e-mails, foto’s of video’s en/of het ongevraagd online zetten van privé informatie. Ook het stelen van iemands online identiteit, afpersing, hacking, het aanmaken van een nepprofiel met jouw gegevens, verspreiden van onjuiste informatie en het lastigvallen van anderen om informatie over jou te verzamelen, past hieronder."

Voor het Hart van Nederland-onderzoek wordt uitgegaan van of mensen zich zelf online lastiggevallen voelen, bijvoorbeeld door aanhoudend van een onbekende vervelende berichtjes of ongewenste (seksuele) vragen te ontvangen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.