Terug

Volg Hart van Nederland

6 op 10 jongeren is verslaafd aan telefoon: mobiel gaat mee naar bed en toilet

6 op 10 jongeren is verslaafd aan telefoon: mobiel gaat mee naar bed en toilet

panel

1 aug 2023, 23:32

De kans is groot dat je dit artikel op een smartphone leest. Of je mobiel in ieder geval vlakbij je hebt. Bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon, maar daarmee neemt ook de hoeveelheid telefoonverslaafden toe. 28 procent van de mensen geeft toe verslaafd te zijn aan hun mobiel, onder 18 tot 24-jarigen is dat zelfs 62 procent.

Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 2.973 leden van het Hart van Nederland-panel. "Het is voor jongeren superverleidelijk constant op je smartphone op zoek te gaan naar nieuwe dingen", legt preventiewerker Evelien Bruns-Meijer van Tactus Verslavingszorg uit. "Het werkt op je 'beloningscentrum' in je hersenen en de tech-industrie weet dondersgoed hoe daarop in te spelen."

Dopamine rush

Van de 'likes' die je krijgt op social media en het oneindige aanbod van grappige filmpjes tot de beloningen die je elke dag dat je inlogt bij een spel krijgt: alles werkt in op de dopamine die je in je hersenen ontwikkelt. Dat stofje geeft je heel kortstondig een goed gevoel. Hoe meer je op je telefoon zit en zulke apps gebruikt, hoe verslaafder je aan dat gevoel kan raken. Het is van belang dat je beseft dat dit uiteindelijk een slechte invloed kan hebben, voordat het te laat is. "Ik merk dat mensen die bij ons komen te laat aan de bel hebben getrokken", aldus Bruns-Meijer. "Dan wordt het lastig om het nog vanuit jezelf op te lossen."

Iedereen zou er dus bewust van moeten zijn hoe verslavend alles aan je smartphone is, en dat je dus alles in balans moet houden. Tot die realisatie kwam ook Robin Bakkenes. Hij houdt ook enorm van zijn smartphone, maar wilde ook zien hoe het is om een week zonder te moeten doen. Dus dat deed hij, met vooral positief gevolg: "Je beleeft alles zoveel intenser", vertelt hij aan Hart van Nederland. Ook lukte het hem om veel beter te slapen. Alleen het checken van zijn bankrekening was lastiger: "Ik moest op pad om mijn saldo te checken. Helaas werd het er alleen niet meer op."

Altijd bereikbaar

Gebruik jij je smartphone terwijl je al onder de lakens ligt? Dan ben je niet de enige. Bijna twee op de drie Nederlanders (64 procent) gebruikt hun smartphone ook voor het slapen gaan in bed, bijna de helft (49 procent) doet dat zelfs dagelijks.

Ruim de helft van de Nederlanders (54 procent) neemt hun smartphone mee naar de wc, en 32 procent gebruikt het ook tijdens het eten. Bijna een derde (29 procent) zegt hun smartphone ook als ze met gezelschap zijn in de horeca niet weg te kunnen leggen. Opmerkelijk genoeg geeft 1 procent aan hun telefoon niet tijdens de seks te kunnen negeren.

Zorgelijk is dat 10 procent erkent dat ze hun smartphone ook op de fiets gebruiken, en ook 11 procent geef aan hun telefoon te gebruiken terwijl ze rijdend achter het stuur van een voertuig zitten. Onder 18 tot 24-jarigen is dit zelfs het dubbele (22 procent), en aangezien deze cijfers ook de mensen zonder rijbewijs omvatten, ligt het werkelijke percentage appende bestuurders mogelijk nog hoger.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.