Terug

Volg Hart van Nederland

Veel schade na zware aardbeving in Kroatië, vooralsnog geen Nederlanders vast

Veel schade na zware aardbeving in Kroatië, vooralsnog geen Nederlanders vast

112

29 dec 2020, 15:59

Kroatië is rond het middaguur opgeschrikt door een enorme aardbeving in de omgeving van hoofdstad Zagreb. Ook andere steden zijn zwaar getroffen. Volgens burgemeester Darinko Dumbović van Petrinja, vlakbij het epicentrum van de beving, is de halve stad verwoest. Lokale hulpdiensten melden dat er veel gewonden zijn. Veel mensen worden onder het puin vandaan gehaald. In Petrinja is een 12-jarig meisje omgekomen. Mensen vluchten in paniek de straat op. De beving was in heel het Zuid-Europese land te voelen, maar ook in Oostenrijk, Hongarije, Italië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina en zelfs in Tsjechië en Slowakije.

Nederlanders

Op beelden is te zien dat er gebouwen zijn ingestort. Het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken roept iedereen op kalm te blijven en naar buiten te gaan. Die oproep doen ze vooral aan mensen die in beschadigde gebouwen verblijven. Hoofdstad Zagreb zat vlak na de aardbeving zonder elektriciteit. Ziekenhuis zijn ontruimd en de politie roept iedereen op alleen in noodgevallen nog in de auto te stappen. Navraag van Hart van Nederland bij het ministerie van Buitenlandse Zaken leert dat er nog geen hulpverzoeken van Nederlanders binnen zijn gekomen. Het Rode Kruis stelt dat deze aardbeving veel ernstiger lijkt dan de bevingen die eerder werden gevoeld in het land. Volgens de hulporganisatie wonen er in de zwaarst getroffen gebieden 84.500 mensen. Reddingsacties en verder hulpverlening, zoals het opzetten van tenten, is hard onderweg. Via sociale media roept het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders in Kroatië op om zich te melden bij familie of vrienden. De beving had een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. https://twitter.com/247BZ/status/1343917490179551234 Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.