Terug

Volg Hart van Nederland

'Zorg voor mensen met psychose is ontoereikend, veel patiënten blijven onbehandeld'

nieuws

31 mei 2019, 20:21

Meer dan driekwart van de patiënten die geteisterd worden door psychoses en krijgen daarvoor onvoldoende zorg, denk aan psychotherapie en medicatie. Het gaat om zo’n 75.000 Nederlandse patiënten. Psycholoog en hoofdonderzoeker Tonnie Staring onderzocht dit probleem voor de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën en brengt vrijdag de ‘schokkende’ resultaten naar buiten. “Er zijn te weinig psychologen die deze zorg kunnen verlenen”, legt hij uit. “Dit is een steekproef onder een groot aantal instellingen, ik ben bang dat het nog een zonnig beeld vertoont”.

Robert

Zijn patiënt ‘Robbert’ wil anoniem vertellen hoe hij omgaat met zijn psychoses. Robbert krijgt daarvoor inmiddels tien jaar wel therapie en medicatie en plukt daar nu de vruchten van. “De eerste symptomen kreeg ik 2008. Ik dacht: ‘dit gaat wel over’, maar het escaleerde toen ik van de middelbare school afkwam”. Het werd voor Robbert en zijn zorg verleners en lange zoektocht naar de juiste medicatie en therapieen. “Het ging soms heel slecht met mij. Therapie is zo belangrijk geweest, nog steeds heb ik iedere twee weken contact. Dat is eigenlijk de graadmeter, hoe het met mij gaat”. Inmiddels werkt Robbert fulltime en heeft hij zijn academisch diploma op zak. “Ik had nooit gedacht dat het nu zo goed met mij zou gaan.”

VR-bril

In Groningen is psychiatrie hoogleraar Wim Veling al jarenlang bezig met psychotherapie met een VR-bril gericht op patiënten die kampen met psychoses. “We behalen goede resultaten, laten patiënten met onze VR-bril samen met een psycholoog oefenen om zich goed te voelen op straat of in een winkel. Dit zou een van de oplossingen kunnen zijn voor al die mensen die onvoldoende therapie krijgen. Je kan zo meer patiënten in kortere tijd behandelen”.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.