Terug

Volg Hart van Nederland

Zeven spelers stappen op bij voetbalclub Argon na racistische uitlatingen trainer

Sport

22 feb 2019, 17:22

Bij voetbalclub Argon uit Mijdrecht zijn zeven spelers en de teammanagers opgestapt. Aanleiding zijn racistische uitlatingen van trainer Ron van Niekerk. Tijdens een wedstrijd tegen Amsterdamse club WV-HEDW zou hij onder andere hebben gezegd: "Ga je wassen, zwarte lul." Eén van de opgestapte spelers is Joceline de Sa. Hij zegt dat Van Niekerk vaker racistische opmerkingen maakte tijdens trainingen en wedstrijden. "Ik ben zelf donker en kan niet meer onder deze trainer spelen. Niemand zou mij dan nog serieus nemen en ik zou mezelf ook belachelijk maken." Hij vindt dat hij niet anders kan dan opstappen, maar leuk vindt hij het allesbehalve. "Ik voetbal hier al mijn hele leven, het is een hele warme club. Maar ik kan niet blijven en dat doet pijn, heel veel pijn", aldus De Sa.

Geldkwestie

Volgens De Sa heeft het aanblijven van de hoofdtrainer te maken met geld. Van Niekerk verlengde onlangs zijn contact. "De club is al niet zo rijk en wil het niet afkopen." Argon ontkent dat het een geldkwestie is. "Voor nu is de storm geluwd", zegt de club. De club vindt dat Van Niekerk "ontoelaatbare dingen" heeft gezegd, maar gaat toch met hem verder. "We willen deze zaak snel afsluiten." Van Niekerk heeft een schriftelijke berisping gekregen van het bestuur van de eersteklasser.

Opgestapt

Teammanager Marcus de Jong is direct. "Afgelopen zaterdag heb ik op eigen initiatief besloten om mijn functie als Teammanager bij het 1e elftal van Sv Argon Zaterdag 1 neer te leggen. Aanleiding zijn de uitspraken van onze trainer", verklaart hij schriftelijk na vragen van Hart van Nederland. "Ik heb dit niet overlegd en direct nadat het incident gebeurde, heb ik een bericht naar huis gestuurd dat dit mijn laatste wedstrijd zou zijn." De Jong vindt de ontstane hetze echter te ver gaan. "Ik wil benadrukken dat Ron van Niekerk absoluut geen racist is, maar wel hele domme uitspraken heeft gedaan", zegt hij. "Voor die domme uitspraken moet de club ook de juiste sanctie ondernemen. Maar de wijze waarop Ron nu wordt weggezet, verdient hij niet." Ik mij wel kan voorstellen dat de met name donkere spelers uit onze selectie hun standpunt ondersteunen door het zoeken van aandacht, hoewel ik afstand neem van het opzoeken van de landelijke media."

Verschillende nationaliteiten

Volgens de krant bestaat de kans dat als het bestuur niet alsnog ingrijpt, nog meer spelers opstappen. Volgens De Sa spelen er "veel jongens met verschillende nationaliteiten" bij Argon. "Dan kan het niet zo zijn dat de hoofdtrainer zulke racistische dingen zegt." De speler is wel blij dat er niet alleen spelers van kleur zijn opgestapt, maar ook twee witte spelers. Het valt hem tegen dat sommige spelers nog wel onder Van Niekerk blijven spelen. "Als iedereen zou zeggen niet meer te willen spelen zolang hij er zit, had de club geen keus en moeten zij Ron wel ontslaan." En Ron van Niekerk zelf? Die wil volgens AD niet reageren. "Ik kom er later nog wel een keer op terug," laat hij weten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.