Terug

Volg Hart van Nederland

Ypsilon luidt noodklok: meer urgente hulpvragen van familie verwarde personen

nieuws

4 sep 2019, 13:10

MIND Ypsilon, vereniging voor familieleden van mensen die psychose-gevoelig zijn, krijgt steeds meer urgente vragen om hulp van familieleden van verwarde personen. Directeur Bert Stavenuiter: ''Mensen die bellen zijn wanhopig. Het is onvoorstelbaar dat mensen die in diepe crisis zitten op dit moment geen goede behandeling wordt gegeven.'' ''Ja, er is personeelsgebrek en er zijn wachtlijsten. Maar vertel mensen op zijn minst hoe ze die tijd dan wel door kunnen komen,'' vertelt Stavenuiter verder. Lees ook: Politie: 'aantal incidenten met verwarde personen opnieuw gestegen' Jaarlijks krijgt de advieslijn van MIND Ypsilon circa 5000 telefoontjes van verontruste familieleden binnen. De ernst van de telefoontjes neemt toe.

'Water aan de lippen staat'

''Vaak zijn het familieleden die voor het eerst met psychische problematiek te maken krijgen. Ze hebben geen idee waar ze terecht kunnen, waar ze precies naar moeten vragen en wat ze zelf kunnen doen. Ypsilon geeft daarin advies. ''Wat we nu zien, is dat de urgentie toeneemt. Vroeger werden mensen eerder en langer opgenomen. Nu blijven ze langer thuis. Ze kunnen pas bellen als het water echt tot de lippen staat en de spanningen thuis ondraaglijk zijn geworden. Als je dan als hulpverlening nog niet thuis geeft, dan ben je onverantwoord bezig.'' Ypsilon heeft onder meer in het hele land gespreksgroepen, verzorgt trainingen hoe mensen het beste kunnen omgaan met hun psychotische familielid en geeft voorlichting.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.