Terug

Volg Hart van Nederland

Winterbanden kopen of niet: dit moet je weten voor het écht gaat winteren

Winterbanden kopen of niet: dit moet je weten voor het écht gaat winteren

nieuws

7 dec 2019, 11:57

Het is voor iedere autobezitter ieder jaar weer de vraag die opkomt als de temperatuur zakt: moet ik winterbanden kopen? De één zweert erbij, de ander vindt winterbanden een grote marketingtruc van de bandenboeren. Wat is de waarheid? We beantwoorden de belangrijkste vragen.

Wanneer zijn winterbanden nodig?

De ANWB raadt aan om je zomerbanden te wisselen voor winterbanden als het kwik onder de zeven graden zakt. In de regel kun je oktober als maand aanhouden om de switch te maken. Terug wisselen kun je het beste doen in maart, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Waarom zou je wisselen naar winterbanden?

"Winterbanden bestaan uit een ander soort rubber, dat flexibeler blijft bij koudere omstandigheden", weet een woordvoerder van de ANWB. Bovendien is het profiel van een winterband anders dan dat van een zomerband. "Zomerbanden zijn specifiek gemaakt om grip te bieden op een nat wegdek en om water af te voeren. Winterbanden moeten grip bieden op sneeuw en ijs."

En hoe zit het met all season-banden?

Zoals de naam al doet vermoeden zijn all season-banden zo gemaakt dat je er het hele jaar op kunt rijden. Zijn die banden dan niet de beste oplossing? "Zo'n band kan ook, maar volgens de experts zijn all season-banden een compromis tussen alle belangrijke eigenschappen van zomer- en winterbanden. De kwaliteit wordt dan over het geheel minder."

Kun je ook op zomerbanden rijden in de winter?

Ja, dat kan en het is ook veilig op koude en droge ondergronden. Er is in Nederland geen wet die het verbiedt. De ANWB benadrukt wel dat rijden op zomerbanden niet veilig is als er sneeuw of ijs ligt. Heb je een auto op zomerbanden en is het weer winters? Laat hem dan staan.

Kun je veilig tweedehands winterbanden kopen?

Uiteraard, zolang je ervoor zorgt dat je de juiste banden voor jouw auto koopt. Je kunt winterbanden met velg kopen, maar ook losse banden. In dat laatste geval moet je er goed op letten dat je banden koopt die om jouw eigen velgen passen.

Controleer áltijd de leeftijd van je banden

Check voor je een setje gebruikte winterbanden koopt altijd de profieldiepte en de leeftijd van de band. Een nieuwe winterband heeft zo'n acht millimeter profiel, vier millimeter is het minimale. De DOT-code geeft aan in welke week van welk jaar de banden zijn geproduceerd. Bestaat de code uit de cijfers 2718? Dan is de band geproduceerd in de 27ste week van 2018. De ANWB raadt je af om banden te gebruiken die ouder zijn dan vier jaar. Beeld: Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.