Terug

Volg Hart van Nederland

Wetenschappers: Schade gaswinning leidt ook tot gezondheidsklachten

Wetenschappers: Schade gaswinning leidt ook tot gezondheidsklachten

nieuws

3 juli 2017, 18:55

Onderzoekers concluderen dat aardbevingsschade door gaswinning ook zorgt voor psychisch letsel en stress bij bewoners. Groningers met schade worden belemmerd in hun dagelijks functioneren. Katherine Stroebe van de Rijksuniversiteit Groningen noemt het schrijnend hoe breed de impact is. "We zien een duidelijk verband tussen de gaswinning en de aardbevingen en de toename van gezondheidsklachten." Het panelonderzoek werd gehouden in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen. Een andere uitkomst is dat steeds minder Groningers hun schade melden bij het speciaal daarvoor opgerichte Centrum Veilig Wonen. Dat komt onder meer doordat ze negatieve verwachtingen hebben over de afhandeling. Volgens de onderzoekers zijn de belangrijkste redenen om schade niet te melden 'het gedoe, gezeur en de onzekere uitkomsten.' Agnes Pater woont midden in het aardbevingsgebied. Ze verbaast zich niet over de uitkomsten. "Je blijft ermee bezig. In je hoofd maar ook in de praktijk. Het Centrum Veilig Wonen is net weer geweest. En nu zou de schade die ik heb opeens het gevolg zijn van grondverzakking." De 16-jarige dochter van Agnes loopt sinds een half jaar bij een psycholoog. Ze heeft slaapproblemen en piekert veel. Ook is ze gezakt voor haar eindexamen, iets wat niemand had verwacht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.