Terug

Volg Hart van Nederland

Wetenschapper strijdt tegen woke-cultuur op universiteiten: 'Het is levensgevaarlijk'

Wetenschapper strijdt tegen woke-cultuur op universiteiten: 'Het is levensgevaarlijk'

nieuws

20 jan 2023, 17:39

Laurens Buijs wordt overspoeld met reacties na zijn uitlating over de 'woke-cultuur' binnen de wetenschap. De wetenschapper en docent vindt dat de academische wereld te woke is geworden en dat er geen ruimte meer is voor anders en kritische denkenden.

Buijs is sociaal wetenschapper en werkt voor de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij deelt zijn verhaal in een opiniestuk in de FOLIA, het onafhankelijk medium voor docenten en studenten van die universiteit. Daarin schrijft hij dat de universiteit te woke wordt en dat hem de mond wordt gesnoerd.

Levensgevaarlijk

"Woke is levensgevaarlijk, we kunnen het weerwoord niet aan rechts overlaten!", laat de wetenschapper op Twitter weten. Hij is ontroerd door alle positieve reacties die hij heeft mogen ontvangen na zijn media-optredens. Eerder deze week vertelde hij zijn verhaal op NPO Radio1.

Hij maakt zich zorgen over de alsmaar toenemende uitingen, die volgens de wetenschapper te woke zijn. Buijs is kritisch op het verschijnsel non-binair en de daarbij behorende voornaamwoorden, voor de identificatie van man of vrouw. Hij ziet er geen wetenschappelijke basis voor in de biologie, psychologie en antropologie.

Academische vrijheid

Tijdens de coronaperiode kwam de academische vrijheid van Buijs op een nieuw dieptepunt, zo schrijft hij in FOLIA. Hij heeft ervaren dat er geen fatsoenlijk gesprek of debat binnen de UvA gevoerd kon worden. De wetenschapper was kritisch op de vaccinatietechnologie en de QR-pas.

Buijs is niet tegen woke, hij vindt ook dat het ons veel heeft gebracht. "Het heeft ons bewustgemaakt hoe normen werken", vertelt hij bij NPO Radio 1. Wel is hij van mening dat 'we' er nu in door slaan. "Dat mag wel. maar als ik hierover praat in lessen of met collega's, dan krijg ik de wind van voren. Het diversiteitsbeleid en die taal wordt dan gemobiliseerd tegen mij om de mond te snoeren."

Laurens Buijs krijgt niet alleen maar lovende reacties. Fractievoorzitter Sylvana Simons van BIJ1 is het bijvoorbeeld niet met eens, hoewel Buijs heeft laten weten zelf op Simons gestemd te hebben. "Intussen kan ik echt alleen maar lachen om dit soort uitspraken van dit soort mensen", laat Simons in een reactie op Twitter weten.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.