Terug

Volg Hart van Nederland

Westerbork herdenkt transporten naar vernietigingskamp Sobibor op 4 mei

nieuws

27 mrt 2023, 16:21

Herinneringscentrum Kamp Westerbork besteedt dit jaar speciaal aandacht aan de transporten naar vernietigingskamp Sobibor. Het is dit jaar 80 jaar geleden dat er negentien transporten met aan boord 34.313 Joden, Sinti en Roma naar het nieuw gebouwde kamp in Polen vertrokken. Van de tienduizenden mensen overleefden slechts vijftien vrouwen en drie mannen het vernietigingskamp.

Op 4 mei 1943 vertrok transport 10. In die trein zaten 1187 mensen, van wie niemand de oorlog overleefde. Op 4 mei spreekt de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner in Westerbork een overdenking uit. Dat doet hij bij het Nationaal Monument na een stille tocht over het kampterrein.

Op die dag spreekt ook de Joodse Max van Trommel, die met zijn familie in de Tweede Wereldoorlog moest vluchten voor het bombardement op Rotterdam. Zijn opa en oma kwamen om het leven in Sobibor.

Ook componist Leo Smit werd op 30 april 1943 in Sobibor vermoord. Studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen spelen daarom werken van Smit tijdens de herdenking.

Meer dan 100.000 mensen gedeporteerd

Het herdenkingsprogramma in Kamp Westerbork begint 's middags. Na de 2 minuten stilte 's avonds is er gelegenheid om bloemen te leggen bij het monument. Vanuit Kamp Westerbork werden in de Tweede Wereldoorlog meer dan 100.000 mensen naar Sobibor, Auschwitz en Mauthausen gedeporteerd. Slechts ongeveer 5000 van hen overleefden de kampen.

Bijna een kwart van de jongeren blijkt de Holocaust in twijfel te trekken, zo is te zien in onderstaande video:

Bijna een kwart van de jongere Nederlanders trekt Holocaust in twijfel
2:10
Bijna een kwart van de jongere Nederlanders trekt Holocaust in twijfel

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.