Terug

Volg Hart van Nederland

ZIEN: Eerste schaatsliefhebbers wagen zich op natuurijs op open water

Weerbericht

13 dec 2022, 13:43

Het laagje ijs is nog dun, maar de eerste meters op natuurijs op open water zijn dinsdagochtend toch al geschaatst in het Friese Ryptsjerksterpolder. Weeronline en andere kenners meldden nog dat het deze week nog te vroeg was voor natuurijs, maar deze drie schaatsliefhebbers bewijzen het tegendeel en haalden de ijzers uit het vet.

In alle vroegte stapten ze vol enthousiasme het ijs op. "Het ligt er prachtig bij en is van hele mooie kwaliteit, maar wel een beetje dun", vertellen de schaatsers aan Hart van Nederland. Ondanks het krakende ijs, rijden ze voorzichtig de eerste rondjes. "Het is heerlijk!"

De drie Friezen hielden het water de afgelopen dagen al goed in de gaten. Gisteravond lag het nog vrijwel volledig open, maar door de koude nacht is het ijs inmiddels twee centimeter dik. "Dit is het uiterste minimum waarop we kunnen rijden. Het is nu wel echt experimenteren."

Niet alleen in Friesland gingen mensen het natuurijs op. In Brabant ging Egbert Lutke ook het (nog) dunne ijs op tussen Helmond en Deurne.

Tekst gaat verder onder de video:

Egbert Lutke test natuurijs tussen Helmond en Deurne
0:39
Egbert Lutke test natuurijs tussen Helmond en Deurne

Risico van de sport

Volgens Weeronline is het ijs nog niet dik en veilig genoeg om grote aantallen schaatsfans te kunnen dragen. Daar sluiten de schaatsfanaten zich bij aan. "Het ijs houdt nauwelijks één." Maar dat hield ze niet tegen. “Je moet het ook doen op het moment dat het er is, waarom wachten tot het ijs 10 centimeter is. Doorzakken is het risico van de sport."

Het schaatsen op natuurijs is waarschijnlijk van korte duur, aangezien de temperaturen boven nul gaan stijgen. "Donderdag krijgen we weer een dikke dooiaanval, dan is het weer gedaan met de pret. Dus als je nog wil schaatsen, kan je morgen nog komen." Hierna bergen de liefhebbers de ijzers voorlopig weer op.

Beeld: Jaring Rispens / SQ Vision

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.