Terug

Volg Hart van Nederland

De woonboot van Jan Duurt staat op de bodem van de Rijn: 'Het wordt steeds extremer'

Weerbericht

16 juli 2022, 21:29

De hoge temperaturen en de aanhoudende droogte zorgen in Nederland voor een hoop ongemak. Het is op dit moment de vraag of bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse nog wel doorgang kan vinden volgende week. Een ander gevolg van het droge weer is dat het waterpeil in de Nederlandse rivieren zakt. Binnenvaartschippers kunnen daardoor minder vracht vervoeren. En woonbootbewoners raken op veel plekken de bodem met de onderkant van hun schip.

Zo ligt bijvoorbeeld de woonark van Jan Duurt Bosch uit Arnhem inmiddels op de bodem van de Rijn. Dat zorgt niet alleen voor schade, maar ook voor lichamelijk ongemak. Omdat de hele boot scheef ligt kunnen de bewoners zich niet normaal voortbewegen, met pijnlijke knieën als gevolg.

Beneden peil

In dit deel van Arnhem zijn zo'n dertig woonboten die momenteel getroffen worden door de gevolgen van het lage waterpeil. Omdat het probleem al langer speelt -in 2018 lagen de woonboten ook al eens droog- hebben de bewoners zich verenigd.

Ze denken dat de oplossing van het probleem ligt in het uitbaggeren van de Rijn. Daar is de gemeente al een keertje mee begonnen, maar het baggerbedrijf hield het voor gezien toen bekend werd dat er mogelijk onontplofte munitie uit de Tweede Wereldoorlog op de bodem zou kunnen liggen.

"Het is echt heel vervelend", vertelt Jan Duurt aan Hart van Nederland. "Er is gestart met baggeren, maar dat stopte vanwege het munitieonderzoek. Toen hadden we opeens te maken met de pfas-problematiek en nu na de pandemie en de inflatie is alles opeens veel duurder geworden. Er lijkt geen budget meer te zijn." De bewoners blijven in gesprek met de gemeente.

Steeds extremer

Ondertussen doet Jan Duurt er van alles aan om de schade zoveel mogelijk te beperken. Zijn woonark hangt als het ware aan vier palen, die hij elke dag moet bijstellen. De rioleringsbuizen hangen nu onbeschermd boven de grond en ook de elektriciteitskabels steken uit. Hij kan niet wachten tot ze weer helemaal in het water drijven. Maar hij maakt zich wel zorgen over de nabije toekomst. "We wonen hier nu 12 jaar en ik heb het idee dat het steeds extremer wordt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.