Terug

Volg Hart van Nederland

'Afkoeling' na bloedhitte is begonnen: minder warm, maar wel broeierig

'Afkoeling' na bloedhitte is begonnen: minder warm, maar wel broeierig

Weerbericht

20 juli 2022, 09:20

Na de extreme hitte van gisteren - én een hele warme nacht - gaat vandaag de verkoeling beginnen. Die gaat echter ook gepaard met pitte (onweers)buien, die vanaf vanavond over het land trekken. In het weekend keert de zomer echter in volle glorie terug.

Het gaat allemaal langzaam, maar de verkoeling is al wel begonnen met de wind: die is op de meeste plaatsen namelijk gedraaid naar zuidwest, waarmee iets koudere lucht ons land wordt ingeblazen. In de loop van de ochtend trekt de koele wind nog wat aan, waardoor de hitte wat sneller verdreven wordt.

Koeler maar ook broeieriger

Vanuit het zuidwesten trekken dan meer wolkenvelden het land binnen, waar plaatselijk al een enkele bui uit kan vallen. Tegelijkertijd zit de oostelijke helft van het land nog steeds in de warme lucht en schijnt de zon flink. Daar kan het kwik vanmiddag nog een keer oplopen tot tropische hoogte, met ruim 30 graden op de warmste plekken.

Ook in het zuiden en westen laat de zon zich nog geregeld zien, maar door de koelere lucht komen de temperaturen daar wat lager uit, zo tussen de 24 en 28 graden. Wel wordt de lucht in vergelijking met gisteren een stuk vochtiger, waardoor het behoorlijk broeierig beloofd te worden en de warmte klam kan aanvoelen.

Code geel vanwege noodweer

Aan het eind van de middag trekt een nieuwe storing ons land binnen. Vanavond en komende nacht trekken buien over en die kunnen behoorlijk stevig uitpakken. Regen, hagel, onweer en windstoten: het kan allemaal voorkomen. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor Gelderland, Noord-Brabant en Limburg vanwege het noodweer.

Door alle bewolking en bij weinig wind kan het in de nacht nog steeds niet heel goed afkoelen. De minima komen uit op 15 tot 18 graden. Daarmee zijn de temperaturen een stuk lager dan de afgelopen 'plaknacht', toen het op de meeste plekken meer dan 20 graden bleef, maar het is natuurlijk nog altijd zacht.

Tijdelijk iets minder warm

Morgen is de hitte eindelijk echt verdreven uit Nederland. Het kan dan nog lange tijd flink regenen, soms ook met een klap onweer. Lokaal kan er mogelijk tientallen millimeters neerslag vallen. Pas later op de dag trekken de buien via het noorden weg. De temperaturen komen uit op 19 tot 23 graden.

Vrijdag blijft het op de meeste plaatsen droog en is er een mix van zon en wolken. De meeste zonneschijn is voor het zuiden van het land, in het noorden blijft het wat vaker grijs. De wind neemt af en draait naar het noordoosten. De temperaturen liggen dan tussen de 18 en 24 graden.

In het weekend weer tropisch

Voor het weekend ziet het er heel fraai uit. Een hogedrukgebied ligt boven ons land en daardoor staat er weinig wind. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en het wordt steeds warmer. Zaterdag wordt het met een noordelijke wind nog 19 tot 26 graden. Zondag wordt de wind zuidelijker, krijgt de zon nog meer ruimte en stijgt het kwik naar 25 tot 31 graden.

Ook maandag krijgt de zon ruimbaan en keren de tropische temperaturen (voor even) terug: het wordt op grote schaal 30 tot 35 graden, alleen op de Waddeneilanden is het iets koeler. De nieuwe hitte-opstoot lijkt echter niet lang te duren, want vanaf dinsdag dalen de temperaturen weer.

Meer over het weer in de nieuwe week lees je op Weer.nl.

Foto via Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.