Terug

Volg Hart van Nederland

Weerapps met verschillende weersvoorspellingen: hoe kan dat?

Weerbericht

14 mrt 2024, 17:14

Misschien herken je het: volgens je weerapp kan je zonder jas naar buiten. Je zet een stap buiten en het blijkt toch kouder te zijn dan voorspeld. Het kan zijn dat een andere weerapp wel de juiste voorspelling had. Hoe kan dat en hoe komen die apps aan hun voorspellingen?

Donderdag is het mooi lenteweer en zie je dat de terrassen weer volstormen. Waar de ene weerapp 16 graden met bewolking en kans op motregen aangeeft kan een andere app uitkomen op 18 graden en alleen maar zon. Vandaag is dat geen groot verschil maar toch wel een andere voorspelling, op andere dagen liggen de verschillen soms verder uit elkaar.

Verschillende weermodellen

Het heeft alles te maken met verschillende weermodellen. Alle voorspellingen komen daarvandaan. Het kan zijn dat een bepaalde app het Amerikaanse model gebruikt en de andere app het Europese model.

In Nederland gebruiken we het Europese model. "Die is voor ons het meest betrouwbaar." vertelt meteoroloog Jordi Huirne. "Het KNMI heeft ook een aantal precieze modellen voor alleen de Benelux. Die zijn nog nauwkeuriger, maar zelfs daarin zie je soms grote verschillen."

"Een weermodel is eigenlijk een supercomputer die twaalf uur lang aan het rekenen is en daar komt twee keer per dag een verwachting uit. Soms is een verwachting heel betrouwbaar. Dan zitten alle modellen op een lijn."

Voorspelling

Huirne voorspelt dat de apps de aankomende dagen wat meer van elkaar gaan verschillen. "Het wordt wisselvallig, het gaat vaak regenen en dan zie je dat de apps niet op een lijn zitten."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.