Terug

Volg Hart van Nederland

Weer nog niet in winterstemming: op naar een groene en zachte kerst

Weerbericht

21 dec 2022, 08:11

Hoewel we de zon vandaag even te zien krijgen, houdt de wisselvallige periode waarin we ons bevinden tot en met de kerstdagen aan. De temperaturen zijn daarbij hoog voor de tijd van het jaar en af en toe regent het behoorlijk door. De kans op een witte kerst is nagenoeg nihil, dat meldt Weer.nl.

De astronomische winter begint vandaag en wel om 22.48 uur. De zon staat dan boven de zuidelijkste van de twee keerkringen, de Steenbokskeerkring. Dat is het punt het verst bij ons vandaan. Daarmee staat de zon vandaag het laagst aan de horizon en beleven we de kortste dag. Vanaf vandaag zien we de zonnewende. De zon keert weer langzaam naar het noorden terug en vanaf morgen worden de dagen heel geleidelijk weer langer. De eerste paar weken merk je daar nog weinig van.

Weer niet in winterstemming

Het weer is niet meer in winterstemming, al daalde de temperatuur in het westen en noorden de afgelopen nacht nog wel behoorlijk. Hier en daar kwam hij dichtbij het vriespunt en verder ontstonden tijdens opklaringen op veel plaatsen nevel en mist. In het zuiden en oosten van het land waren de wolken dikker en viel nog een laatste beetje regen. Daar viel het met de mist wel mee, maar was het regionaal wel nevelig.

Na het optrekken van de mist zien we vandaag de zon af en toe door de wolken heen. In het oosten en zuidoosten kan eerst nog een laatste beetje regen vallen. Die regen trekt echter weg en daarna is het overal langere tijd droog. Er steekt een matige, aan zee later vrij krachtige zuidelijke tot zuidwestelijke wind op en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 7 graden op de Wadden tot 10 graden in het zuiden van het land.

Nieuwe storing

Ondertussen trekt een nieuwe storing vanuit het noordwesten op Nederland af. Hij zorgt ervoor dat de wolken in de loop van de middag weer dikker worden en dat vanuit het noordwesten een paar buien komen opzetten. Dat gebeurt in de tweede helft van de middag. Tegelijkertijd kan het ook in het zuidoosten van het land weer beginnen te regenen. In een strook tussen beide neerslaggebieden in lijkt het droog te blijven.

Vanavond en de komende nacht verdwijnen regen en buien weer en komen opnieuw enkele opklaringen voor. Net als in de voorgaande nacht kunnen nevel en mist ontstaan. Later in de nacht worden de wolken dikker en komt vanuit het zuidwesten regen opzetten. Het wordt bij dit alles uiteindelijk niet kouder dan 6 graden in het noorden en 8 of 9 graden in het zuiden van het land. De temperaturen dalen dus maar nauwelijks.

Morgen regenachtig

Morgen is het in de ochtend regenachtig, in de middag wordt het vooral in het noorden droog en is er daar mogelijk nog wat ruimte voor zonneschijn. In het zuiden lijkt het in het algemeen regenachtig te blijven en in de avond keert de regen ook in het noorden terug.  Er waait een matige, aan zee af en toe vrij krachtige zuidwestelijke wind en de temperaturen komen in het noorden op 8 en in het zuiden op 12 graden uit.

Vrijdag begint op de meeste plaatsen droog, waarna vanuit het zuiden een actieve regenzone komt opzetten. Later op de dag wordt het dan ook een tijdje kletsnat, het laatst in het noorden van het land. In het noorden wordt het bij een oostelijke wind niet warmer dan een graad of 6, in het zuiden stroomt juist zachtere lucht binnen en daar kunnen de temperaturen tot zo’n 12 graden stijgen. En die zachte lucht breidt zich uit.

Zachte kerst

In het kerstweekeinde houdt het zachte weer aan. Zaterdag en zondag liggen de temperaturen tussen 9 en 12 graden. Beide dagen is het aan de bewolkte kant, komt de zon er maar mondjesmaat door en valt af en toe een beetje regen of een bui. Op tweede kerstdag is het kouder, maar komt later op de dag vanuit het zuiden regen opzetten. En ook de na de kerst blijft het wisselvallig en houdt het relatief zachte weer aan tot aan de jaarwisseling.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.