Terug

Volg Hart van Nederland

Harde wind luidt herfstachtige en zeer zachte kerstdagen in

Weerbericht

23 dec 2022, 10:23

Met het kerstweekend op komst blijft het in Nederland voorlopig een komen en gaan van regenachtig weer, aldus Weer.nl. Het weer is constant in zijn wisselvalligheid, waarbij het ook op momenten droog kan zijn en de zon zich zelfs even laat zien. Met de harde wind en temperaturen tussen de 9 en 12 graden is het uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar, waarbij het meer herfst dan winter lijkt.

De vrijdag is bewolkt begonnen, met lokaal wat mist en verder is het nevelig. Vooral in het midden en zuiden valt hier en daar ook al een beetje regen of motregen. In de loop van de dag trekken er weer buien over het land, te beginnen aan het eind van de ochtend in het zuidwesten en daarna breiden de buien zich verder naar het noordoosten uit. Terwijl het in het zuidwesten en zuiden 's middags en 's avonds alweer droog wordt, kan het in het noorden nog lang blijven doorregenen.

Opvallend is de wind, die aanvankelijk nog vanuit het oosten en zuidoosten waait. Na het passeren van de regen steekt er echter een stevige westelijke tot zuidwestelijke wind op die in de Zeeuwse wateren later in de middag en avond al tot krachtig, misschien wel even hard kan toenemen. Daarbij kunnen windvlagen met snelheden tot 70 kilometer per uur optreden. Waar de temperatuur bij wind uit het oosten tussen de 5 en 7 graden blijft, komt er met de harde westenwind zachtere lucht mee, met 11 tot lokaal 13 graden tot gevolg.

Herfstachtige kerst

Het kerstweekend begint zaterdag met een redelijke dag. De droge perioden overheersen eindelijk weer eens, er valt slechts een enkele bui en tussen de wolkenvelden door is ook de zon af en toe te zien. Er waait een matige, aan zee af en toe vrij krachtige zuidwestelijke wind en met temperaturen tussen 9 graden in het noorden en 12 graden in het zuiden is het zoals gezegd zacht voor de tijd van het jaar. Tijdens kerstavond is het op de meeste plekken droog.

Tijdens de kerstdagen wordt het allemaal wat wisselvalliger. Na een nacht met opklaringen beginnen we de eerste kerstdag, zondag hier en daar met mist en laaghangende bewolking. Daar waar die mist optrekt, komt de zon er misschien nog even door, maar al gauw krijgen wolken de overhand en vooral later in de middag en in de avond breidt een regenzone zich vanuit het zuiden over het land uit. Er kan dan opnieuw flink wat vallen en met temperaturen tussen 9 graden in het noorden en 12 in het zuiden blijft het zacht en herfstachtig.

Op tweede kerstdag is het eerst droog met af en toe zon. In de middag trekt vanuit het westen een gebied met bewolking en buiige regen over het land. Er waait dan een stevige westelijke tot zuidwestelijke wind, die aan zee een windkracht 6 tot 7 kan bereiken, en met 8 tot 10 graden is het een fractie minder zacht dan in de dagen ervoor.

Blik op volgende week

Ook de rest van de nieuwe week verloopt wisselvallig en zacht. Op de meeste dagen passeert wel een gebied met regen en waait het flink, steeds uit zuidwestelijke richtingen. De zon komt er slechts af en toe door en met rond 10 graden blijven de temperaturen hoog.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.