Terug

Volg Hart van Nederland

Waterpeil Beneden-Linge stijgt nog langzaam, gemalen draaien op volle toeren

Waterpeil Beneden-Linge stijgt nog langzaam, gemalen draaien op volle toeren

Weerbericht

14 jan 2023, 21:35

Het wordt zondag droger weer, maar toch draaien de gemalen nog op volle toeren. Zaterdag was er op meerdere plekken wateroverlast, onder meer de rivier de Linge trad buiten haar oevers. Het waterpeil van de Beneden-Linge stijgt zaterdagavond nog steeds.

Waterschap Rivierenland, dat gaat over het water tussen de grote rivieren, heeft extra pompen op 'knelpunten' ingezet. De pompen en de gemalen blijven de komende uren op volle toeren werken, zegt het waterschap.

Om wateroverlast rond het Merwedekanaal te voorkomen, wordt de rivier de Linge gebruikt als buffer. Dat waterpeil stijgt nu nog met ongeveer een halve centimeter per uur.

De wateroverlast van zaterdag in beeld:

Waterschappen nemen maatregelen vanwege wateroverlast, rivier de Linge treedt buiten oevers
2:00
Waterschappen nemen maatregelen vanwege wateroverlast, rivier de Linge treedt buiten oevers

Met alle regen van zaterdag erbij gerekend is, vooral in Midden-Nederland, al meer dan 100 millimeter neerslag gevallen deze maand. Dat is veel meer dan het gemiddelde van de hele maand januari (70 tot 75 millimeter) en de maand is pas 14 dagen onderweg.

Zaterdag viel er minder regen dan voorspeld, toch was er sprake van wateroverlast. Onder meer in de Alblasserwaard staan de sloten en vaarten vol water. Ook staan grasvelden, tuinen en straten blank, en zijn woningen en kelders ondergelopen.

Veel waterschappen hebben maatregelen getroffen. 

Ook Wetterskip Fryslân. Dat waterschap zette het historische Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer in werking om water af te voeren uit de meren, kanalen en vaarten in de provincie. Dat zag er zo uit:

Historisch stoomgemaal in Friesland in werking om vele regen weg te pompen
0:35
Historisch stoomgemaal in Friesland in werking om vele regen weg te pompen

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.