Terug

Volg Hart van Nederland

Wat moet je doen bij een overstroming?

Weerbericht

1 feb 2023, 15:08

Dankzij de herdenkingsdag van de Watersnoodramp dinsdag staan veel mensen stil bij het gevaar van het water. Maar hoe goed zijn we eigenlijk voorbereid op de volgende keer dat het water door onze dijken breekt?

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 overstroomde een groot deel van Zuidwest-Nederland. Door een combinatie van hevige storm en springtij steeg het water van de Noordzee tot recordhoogte waardoor dijken overstroomden en doorbraken.

Piet de Vos verloor die nacht zijn vader, drie broers en zijn zusje, vertelt hij in onderstaande video tegen Hart van Nederland:

Piet verliest tijdens watersnoodramp vader, broers en zusje
2:35
Piet verliest tijdens watersnoodramp vader, broers en zusje

Slechte voorbereiding

Zeventig jaar later is het gevaar van het water nog niet geweken, stelt het Rode Kruis. "Door klimaatverandering wordt de kans op overstromingen en wateroverlast groter." Maar meer dan 80 procent van de Nederlanders geeft tegenover de hulporganisatie aan 'niet echt' of zelfs 'helemaal niet' voorbereid te zijn op een overstroming.

Ook de Limburgse overstromingen van juli 2021 zijn voor de meeste mensen geen reden geweest om voorbereidingsmaatregelen te treffen, aldus het Rode Kruis. Slechts 6 procent van de mensen geeft aan na die gebeurtenis actie te hebben ondernomen.

Noodpakket

Wat kun je dan doen in het geval van een overstroming? De kracht van het water kun je niet tegenhouden, natuurlijk. Maar je kunt wel zorgen dat je voorbereid bent, om het rampscenario zo goed mogelijk te doorstaan.

Het Rode Kruis raadt aan om een noodpakket samen te stellen, zodat je altijd de juiste spullen in huis hebt in geval van nood. Hier moet natuurlijk eten en drinken in zitten. Maar denk ook aan een zaklamp, kopieën van belangrijke documenten, warmhouddekens en een EHBO-kit. Voor de volledige checklist, raadpleeg de website van het Rode Kruis.

Het is handig om het noodpakket op een hoge plek neer te leggen, zodat het niet beschadigd raakt bij een overstroming. Controleer ook af en toe of je noodpakket nog goed is. Voedingsmiddelen kunnen na een tijdje over de houdbaarheidsdatum zijn en apparaten werken mogelijk niet meer als ze een tijd niet zijn gebruikt of de batterij leeg is.

Op de hoogte

Naast het noodpakket van zijn plek grissen, moet je natuurlijk ook andere dingen doen, mocht je huis overstromen. Blijf allereerst op de hoogte van het nieuws, via crisis.nl en/of de regionale radiozender. Als je te horen krijgt dat je moet evacueren, doe dit dan op tijd. Als je thuis blijft, ga dan met je noodpakket naar de hoogste plek in huis waar je nog naar buiten kunt.

Bij een overstroming vallen vaak gas, elektriciteit en stromend water uit, benadrukt het Rode Kruis. "Laad telefoons, computers en andere nuttige apparaten daarom op zolang er nog stroom is. Zorg ook dat je een opgeladen powerbank in huis hebt, deze kan goed van pas komen als de stroom uitvalt." Vergeet ook niet je gas, water en elektra af te sluiten voor het water je huis binnenstroomt. Sluit je huis voor zover mogelijk af met zandzakken, of een kussensloop met zand.

Angst voor een ramp

Uit een onderzoek onder meer dan 4100 leden van het Hart van Nederland-panel blijkt dat 1 op de 10 mensen een overstroming het meest vreest van alle rampen die ons land zou kunnen overkomen. Het staat daarmee op een gedeelde tweede plaats, met de grote tegenhanger: droogte. De ramp die de grootste angst inboezemt blijft oorlog, met 39 procent van de stemmen. Een nieuwe pandemie (8 procent), een desastreuze hittegolf (6 procent) en milieuvervuiling (5 procent) volgen op gepaste afstand.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.