Terug

Volg Hart van Nederland

Veel wespen deze zomer door droog en heet weer

Veel wespen deze zomer door droog en heet weer

Weerbericht

5 juli 2022, 17:44

Wespenbestrijders verwachten flinke overlast van wespen deze zomer. Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit begint het overlastseizoen zeer waarschijnlijk al half juli. En dat is niet alleen slecht nieuws.

De wespen hebben zich goed kunnen ontwikkelen doordat de eerste helft van het jaar erg warm en droog is verlopen met veel zon. Als er in het voorjaar weinig regen valt en de zon vaak schijnt, zijn de omstandigheden dan ook ideaal voor wespenkoninginnen om aan de nestvorming te beginnen.

Wespenbestrijdingen

En dat is dit jaar goed gelukt, want wespenbestrijders in heel Nederland krijgen al veel meldingen binnen van wespennesten. Sommige nesten zijn al helemaal klaar en zo groot als een basketbal. Er worden ook al wespen op zoetigheid gezien. Dat is eigenlijk wat vroeg in het jaar en een teken dat de ontwikkeling van wespenvolken daarmee ook vroeg is begonnen.

Omdat de nesten al klaar zijn, vliegen de koninginnen opnieuw uit. Het is volgens Van Vliet mogelijk dat er deze zomer nog een tweede generatie wespen ontstaat, afhankelijk van het weer in komende maanden.

Insecteneter

De opkomst van de wesp brengt wel voordelen met zich mee. Wespen zijn namelijk heel nuttige dieren. Volgens de bioloog vangen wespen elke dag grote hoeveelheden insecten, zoals muggen en rupsen. Hoe meer wespen, hoe minder muggenbulten dus.

ANP/Redactie Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.