Terug

Volg Hart van Nederland

Tropische buien met onweer: zo laat gaat het bij jou los

Weerbericht

2 mei 2024, 12:00

Onweersbuien maken donderdagmiddag een einde aan twee prachtige zomerse dagen. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor onweer, hagel en heel veel regen. Volgens meteoroloog Jordi Huirne moeten we rekening houden met 'waterbommen'. Dat zijn dikke tropische buien waarbij in één minuut net zoveel regen kan vallen als normaal in een hele maand.

Wie nog van de zomerse temperaturen wil genieten, kan het beste donderdagochtend nog even naar buiten te gaan. Het belooft namelijk stralend weer te worden met zo'n 27 graden, Later op de dag slaat het weer echter compleet om.

Het KNMI waarschuwt namelijk voor onweersbuien, mogelijke met windstoten, hagel en veel regen in korte tijd. Voor zes provincies is daarom code geel afgegeven.

Waterbommen

Volgens meteoroloog Jordi Huirne moeten we ook rekening houden met 'waterbommen'. Dat zijn dikke tropische buien waarbij het een uur lang kan stortregenen. "Er zou zomaar eens in korte tijd 50 tot 70 millimeter regen kunnen vallen. Dat is net zoveel water als normaal in een hele maand valt!", zegt hij tegen Hart van Nederland.

De buien zijn heel lokaal en het is lastig om te voorspellen waar ze precies vallen, aldus Huirne. "Het kan dat er in een keer veel water naar beneden komt, maar dat het in het dorp verderop gewoon droog is."

Limburg

Limburg is de eerste provincie die last krijgt van het slechte weer. De onweer- en zware regenbuien beginnen daar vanaf 17.00 uur. Onder andere in deze provincie is de kans groot op tropische buien, waarbij het uur lang kan stortregenen. Na 20.00 uur wordt het wat rustiger. Het KNMI heeft code geel afgegeven tussen 16.00 uur en 23.00 uur.

Noord-Brabant

Ook in Noord-Brabant valt de tropische dag in de namiddag en avond compleet in het water. In deze provincie is ook een grote kans op 'waterbommen'. Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien tussen 16.00 uur en 23.00 uur.

Utrecht

Mensen in Utrecht krijgen ook last van de onweersbuien. Rondom de Utrechtse Heuvelrug is kans op tropische stortbuien, waarbij in korte tijd veel regen kan vallen. De weerwaarschuwing van het KNMI geldt in deze provincie van 16.00 uur tot 23.00 uur.

Gelderland

Ook Gelderland moet eraan geloven: de onweersbuien starten daar vanaf 16.00 uur. Specifiek op de Veluwe is een grote kans op 'waterbommen'. Het zijn echte plensbuien die heel langzaam voorbij trekken. Code geel geldt in deze provincie van 16.00 uur tot 23.00 uur.

Zeeland

De onweersbuien bereiken Zeeland als een van de laatste provincies. Daar begint het pas met spoken om 21.00 uur. Anders dan bij de rest van de eerdergenoemde provincies, gaat het slechte weer hier ook door na middernacht. Code geel geldt hier van 21.00 uur tot 01.00 uur.

Zuid-Holland

Ook in Zuid-Holland laat de onweer even op zich wachten. Vanaf 21.00 uur tot 01.00 gaat het daar flink los. Aangezien deze provincie als een van de laatste aan de beurt is, zijn de buien al aardig afgezwakt.

Wie in Noord-Holland, op de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen woont, heeft geluk. Daar blijft het vooralsnog droog.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.