Terug

Volg Hart van Nederland

Schaatsbond gaat woensdagochtend ijs meten voor eerste marathon

Weerbericht

13 dec 2022, 21:54

Schaatsbond KNSB gaat woensdagochtend rond 09.00 uur meten of het ijs dik genoeg is om een marathon op natuurijs te houden. Waar die meting plaatsvindt, wordt pas een uur eerder bekend. Volgens schaatsbond KNSB maken het Friese dorp Burgum en Noordlaren in Groningen op dit moment de grootste kans om de eerste marathon op natuurijs te mogen organiseren, maar Haaksbergen (Overijssel) en Nieuw-Buinen (Drenthe) zijn ook in de race.

"Het ziet er naar uit dat we de minimaal benodigde dikte van 3 centimeter woensdagochtend gaan halen. Waar? Dat durf ik echt nog niet te zeggen", aldus competitieleider Willem Hut. "Het kan ook zijn dat we op meer plekken kunnen gaan meten. De verwachtingen zijn goed, maar het moet allemaal nog wel even gebeuren."

80 procent kans

Volgens Hut is er "80 procent" kans dat woensdagavond een marathon op natuurijs wordt verreden. "Dat kan bij elk van de vier genoemde ijsbanen zijn." De competitieleider heeft "vrijwel permanent contact" met de ijsclubs die in de race zijn. Traditioneel vindt een strijd plaats tussen verenigingen om de eerste natuurijswedstrijd te organiseren voor marathonschaatsers. Maandag meldde de KNSB dat Noordlaren en Nieuw-Buinen de grootste kanshebbers waren. Dinsdagochtend bleek de vereiste 3 centimeter ijs echter nergens bereikt. Hut sprak toen de hoop uit dinsdagavond alsnog ergens te kunnen gaan meten. Dat wordt nu dus woensdagochtend.

Laatste marathon

De laatste marathon op Nederlands natuurijs was op 26 december vorig jaar in Noordlaren, met Maaike Verweij en Bart Hoolwerf als de winnaars. Omdat de dooi daarna intrad, bleef het bij die ene wedstrijd. Normaal gesproken doet ijsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord ook mee in de strijd om het binnenhalen van de eerste marathon op natuurijs. Vanwege renovatie van de baan lukt dat nu niet. Het Zuid-Hollandse Puttershoek werd door de KNSB dit jaar ook tot de kanshebbers gerekend, maar de opbouw van de ijsbaan gaat daar niet snel genoeg.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.