Terug

Volg Hart van Nederland

Saharastof trekt opnieuw over ons land: dit ga je ervan merken

Weerbericht

13 apr 2022, 16:36

Het hing al een tijdje in de lucht, maar woensdag trekt er dan toch echt een nieuwe wolk Saharastof over ons land. Vorige maand zorgde het stof al voor een oranje laagje op veel auto's en dakramen, kunnen we die plakkerige viezigheid nu opnieuw verwachten?

Afgelopen zondag waarschuwde Weer.nl al dat er opnieuw Saharastof in aantocht is. De stofwolk heeft ons land inmiddels bereikt, zegt meteorologe Dorien Bouwman woensdag tegen Hart van Nederland. "Gisteravond was het al een beetje te zien, een wat bruinige kleur bij zonsondergang, en vanmorgen ook bij zonsopgang."

'Saharastof komt al naar beneden'

Blijft het droog, dan is de kans groot dat de stofwolk geruisloos over ons land trekt. "Maar nu het hier en daar een beetje regent, kan het heel goed zijn dat er weer wat zandprut op de auto's te zien zal zijn", aldus Bouwman, die inmiddels zelf al een laagje Saharastof op haar wagen heeft gespot. "Het is er dus zeker."

Als we de weersvoorspellingen mogen geloven lijken deze keer vooral Nederlanders in het (zuid)oosten de pineut. 's Middags trekken wolkenvelden die richting op, waar lokaal een bui uit kan vallen. In de avond wordt de storing nog iets actiever, mogelijk is er plaatselijk dan ook een klap onweer mogelijk.

Enorme drukte bij wasstraten

Half maart was Nederland ook al in de ban van het Saharastof. Na nachtelijke regenbuien in grote delen van het land waren vele auto's bedekt met een oranje laagje. Wie de volgende ochtend dacht even snel z'n wagen te wassen kwam echter bedrogen uit: voor de wasstraten stonden lange files. "Een geschenk uit de hemel", aldus wasstraateigenaar Charl van Zijl toen.

Saharazand blijkt 'geschenk uit de hemel' voor wasstraten
2:20
Saharazand blijkt 'geschenk uit de hemel' voor wasstraten

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.