Terug

Volg Hart van Nederland

Prachtige zomerdagen voor de boeg, eind deze week richting de 30 graden

Weerbericht

11 juli 2022, 07:30

De temperatuur loopt deze week weer op in Nederland, en die warmte komt volgens Weer.nl in twee golven. De eerste piek wordt morgen en woensdag verwacht, een tweede piek volgt vanaf het weekend en kan tot in het begin van de nieuwe week aanhouden.

We liggen in Nederland al een tijdje aan de rand van een groot gebied met hoge temperaturen, vooral boven de zuidelijke helft van Europa. Hoewel die situatie al langere tijd aanhoudt, zijn we tot nu toe meest buiten de ergste hitte gebleven. In die situatie lijkt deze week verandering te komen. In voorlopig twee golven komt de warmte nu wel naar ons toe, van elkaar gescheiden door enkele dagen met wat koeler weer.

Eerste golf

De eerste (korte) periode met warmer weer begint vandaag al. Warmere lucht dringt het land binnen en daardoor zijn er vooral vanochtend wolkenvelden, waaruit lokaal nog een beetje motregen kan vallen. De hoeveelheden stellen echter niets voor.

Al snel breekt in het westen de zon door, later vandaag gebeurt dat ook op steeds meer plaatsen in het binnenland. In het noordoosten en oosten van het land kan dat overigens wel tot in de tweede helft van de middag duren. Daar zijn de wolken nog lang hardnekkig. Er waait een zwakke tot matige noordwestelijke wind en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 20 graden in het noorden tot 26 graden in het zuiden van het land.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen, er trekken nog sluierwolken over en de temperaturen dalen op de koudste plekken tot ongeveer 10 graden, op warmere plaatsen wordt het niet kouder dan rond 14 graden. Morgen is er flink wat zon, in het noorden komen ook wolkenvelden voor en met een naar zuidwest draaiende wind wordt veel warmere lucht aangevoerd. In het noorden kunnen de temperaturen in de middag al tot 25 graden stijgen. In het zuiden kan een tropische 31 graden worden gehaald.

Zwak koufront

Woensdag draait de wind terug naar het noordwesten. Er trekt dan een zwak koufront over het land naar het zuiden. Daarin trekken een paar wolkenvelden mee, maar blijft het droog. In het noorden en westen gaan de temperaturen duidelijk omlaag, in het midden, oosten en zuiden kan het nog tussen 25 en 28 graden worden.

Donderdag en vrijdag komt het kwik overal tijdelijk op een lager niveau. Er is flink wat zon, maar vooral vrijdag trekken ook wolkenvelden over die in het noorden ook een buitje kunnen achterlaten. In de rest van het land blijft het droog. Verder waait beide dagen een westelijke tot noordwestelijke wind die lucht van de Noordzee aanvoert en waarin de temperaturen uiteenlopen van 20 tot 23 graden in de kustgebieden tot zo’n 24 of 25 graden in het zuidoosten van het land. Dat is ongeveer normaal voor deze tijd. Van het jaar.

Tweede golf

In het weekend komt met een naar zuid tot zuidwest draaiende wind een nieuwe golf met warmte het land binnen. Zaterdag kan het in het midden en zuiden al tussen 25 en 30 graden worden, zondag worden op veel plaatsen tropische temperaturen van tussen 30 en 35 graden verwacht. Beide dagen schijnt de zon opnieuw volop, alleen kunnen met name zaterdag in het noorden en midden ook nog wolkenvelden overdrijven.

Beeld: Ton de Brabander

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.