Terug

Volg Hart van Nederland

Oppassen geblazen als je de weg op gaat: het is spekglad

Weerbericht

19 jan 2024, 07:16

Het is oppassen geblazen als je vrijdagochtend de weg op gaat. Het is namelijk spekglad. In het hele land is daarom code geel van kracht. Op sommige plekken vallen ook nog een forse sneeuwbuien, waardoor het zicht kan afnemen tot minder dan 200 meter.

Zo is de A4 bij Badhoevedorp door sneeuwbuien en bevriezing veranderd in hagelwitte ijsbaan. Strooiwagens rijden daar in colonne over de weg, in een poging het wegdek weer begaanbaar te maken. Er is al ruim 6,5 miljoen kilo zout gestrooid sinds gisteravond.

Door de gladheid staan vrijdagochtend al flink wat files. Iets voor 06.45 uur ging het al om zo'n 80 kilometer. Dat is voor een vrijdagochtend uitzonderlijk, meldt Rijkswaterstaat op X.

Door de aanhoudende gladheid en drukte, blijven er ongelukken gebeuren. Om 09:30 stond er dan ook nog steeds 77 kilometer file, volgens Rijkswaterstaat. Een woordvoerder laat weten dat de ondergrond heel koud is, waardoor de gladheid niet meteen verdwijnt als er een beetje zon op schijnt.

Ongelukken door gladheid

De gladheid heeft op sommige plekken ook al geleid tot ongelukken. Op de A44 tussen Leiden en Wassenaar botsen door de gladheid rond middernacht meerdere auto's op elkaar. De snelweg in de richting van Den Haag was daardoor urenlang dicht. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

En ook op de N205 bij Vijfhuizen ging het mis. Daar belandde een auto door de gladheid in de vangrail. De bestuurder van de auto raakte lichtgewond, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

Vanochtend trekken de laatste sneeuwbuien het land uit en belooft het verder een zonovergoten winterdag te worden. Bekijk hier het uitgebreide weerbericht met meteoroloog Dennis Wilt:

Sneeuw maakt later plaats voor zon
1:26
Sneeuw maakt later plaats voor zon

Code geel

Tot vrijdagmiddag 12.00 uur is code geel nog van kracht. Daarna is de kleurcode tot 17.00 uur groen, maar ook tijdens de avondspits geldt code geel. De weerswaarschuwing blijft de hele nacht van kracht, tot zaterdag 12.00 uur.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Beeld: HFV

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.