Terug

Volg Hart van Nederland

Openbaar vervoer en maaltijdbezorgers blijven voorlopig rijden ondanks ijzel

Weerbericht

18 dec 2022, 15:31

Het is voorlopig niet nodig om de dienstregeling voor treinen, trams en bussen aan te passen vanwege de gladheid. Dat laten grote vervoerders weten. Ook maaltijdbezorgdienst Thuisbezorgd stelt dat bezorgers gewoon de weg op lijken te gaan zondagavond.

Vanaf het einde van de middag tot in de nacht geldt code oranje zondag. Arriva zegt te kijken naar de situatie ter plekke. "Als de weersomstandigheden zorgen voor gevaarlijke situaties zetten we bussen en treinen stil, maar daar lopen we niet op vooruit", zegt een woordvoerster.

Het bedrijf verzorgt het busvervoer in onder meer Friesland, Lelystad, de Achterhoek, het rivierengebied, Limburg en in delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Daarnaast regelt Arriva regionale treindiensten in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg.

Strooien

Vervoerder RET, die de ritten met trams, bussen en metro's in Rotterdam en omstreken uitvoert, zegt dat er met de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen prima te rijden valt. Op perrons van haltes wordt extra gestrooid en ook veel wegen worden sowieso al gestrooid. Trams en metro's rijden de afgelopen dagen 's nachts door, zonder passagiers, om te voorkomen dat de bovenleidingen aanvriezen.

Ook in Amsterdam houden ze de weersomstandigheden in de gaten, zegt een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB. "Als het echt gevaarlijk wordt, gaan we misschien de dienstregeling afschalen. Maar dat is nu nog niet te zeggen."

Bezorgd

Thuisbezorgd zegt dat ze de situatie goed in de gaten houden. Deze week liet het bedrijf zijn bezorgers nog binnen vanwege de ijzel. "Je kunt je voorstellen dat steden met smalle klinkerstraatjes en bruggetjes gevaarlijker zijn op de fiets en e-bike dan plekken met meer doorgaande wegen waar gestrooid is", legt een woordvoerder uit.

Voor nu houdt Thuisbezorgd volgens haar "van moment tot moment" in de gaten of het verantwoord is om de weg op te gaan. Daarbij heeft de maaltijdbezorgdienst niet in beeld of er restaurants zijn die uit eigen beweging besluiten hun bezorgers binnen te houden vanwege de verwachte ijzel. "Daarvoor raden we klanten aan de app of website te checken", aldus de zegsvrouw.

Donderdag hield Thuisbezorgd de eigen bezorgers aan de kant vanwege de gladheid. Toch kan het zijn dat klanten daar weinig van gemerkt hebben. De eigen bezorgers vormen maar een klein deel van de bezorgers die maaltijden naar klanten brengen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.