Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland wordt wakker onder een witte deken, in Apeldoorn zelfs 5 centimeter dik

Weerbericht

19 jan 2023, 09:00

Voor het eerst dit jaar is een deel van Nederland donderdagochtend wakker geworden onder een witte deken. In delen van Brabant, Limburg, de Veluwe en de Achterhoek is een paar centimeter sneeuw gevallen. Ook later op donderdag kunnen sommige delen nog wit kleuren, zoals in Limburg.

In het binnenland bleef het bij wat natte sneeuw. Alleen in het oosten en zuidoosten was het koud genoeg om daadwerkelijk te blijven liggen. De meeste sneeuw viel vannacht in Apeldoorn. Daar ligt volgens Weer.nl een laag van 5 centimeter.

Ook inwoners van het Brabantse Veldhoven werden getrakteerd op een winters plaatje. In de omgeving van Helmond en Groesbeek, beide in het zuidoosten, is 3 centimeter gemeten.

Ook in Tilburg lag een witte deken.

In Limburg is het ook wit, tot grote vreugde van deze viervoeters. De komende uren blijft het nog sneeuwen in deze provincie.

Code geel door gladheid

Het winterse weer zorgt ook voor spekgladde wegen. Het KNMI heeft daarom in het hele land code geel afgegeven voor gladheid door hagel- en sneeuwbuien. De gladheid trekt eind van de ochtend weg, maar 's avonds kan het opnieuw glad zijn door winters weer.

Naast het slechte weer is het donderdagochtend ook druk op de weg wegens een staking in het regionale openbare vervoer. Volgens Rijkswaterstaat is het de drukste ochtendspits sinds 2019 gemeten, meldt Rijkswaterstaat. Om 07.50 uur stond er bijna 690 kilometer file.

Door de gladheid zijn een paar ongelukken op de snelwegen gebeurd. Op de A2 voor knooppunt Ekkersweijer ten noorden van Eindhoven is een vrachtwagen geschaard. Daardoor zijn er drie rijstroken dicht richting het zuiden.

Morgen ook kans op sneeuw

Hoewel de sneeuw in de loop van de dag grotendeels verdwijnt, is er later deze week nog een kans op winterse plaatjes. Donderdagmiddag trekken nieuwe winterse buien het land binnen en ook vrijdag is dit het geval. In het oosten zou het dan opnieuw wit kunnen worden. Lokaal valt dan meer dan 5 centimeter.

Beeld: SQ Vision, Track '88

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.