Terug

Volg Hart van Nederland

Niet iedereen baalt van de natste januari ooit: 'Deze zomer ga ik optimaal profiteren'

Weerbericht

20 jan 2023, 21:52

Het einde van januari is in zicht, maar we wachten nog steeds op de eerste droge dag van het jaar. Sinds 18 december heeft het meer dan een maand elke dag geregend, wel 35 dagen achter elkaar. Dat is nog geen record, want in 1966 regende het 48 dagen aan één stuk, maar extreem nat is het wel.

Weerman Jordi Huirne laat aan Hart van Nederland weten dat januari 2023 de natste ooit is. "Er is inmiddels 159 millimeter regen gevallen in de Bilt, meer dan twee keer zoveel dan normaal. Normaal valt er in de maand januari zo'n 70 millimeter. En de maand januari is nog niet eens voorbij."

Blij met alle druppels

Veel mensen klagen over de regen die met bakken uit de lucht valt, maar biologisch akkerbouwer Alex van Hootegem niet. Vanwege een bijzondere installatie onder zijn land kan hij alle regen kan opslaan in een zoetwaterbel.

Het overtollige regenwater op zijn land wordt afgevoerd naar een systeem dat het water in een hele diepe laag zand pompt. "Deze zomer ga ik optimaal profiteren, want dan kan ik met al dit regenwater de grond goed vochtig houden in tijden van droogte", zegt van Hootegem trots, terwijl hij laat zien hoe zijn systeem werkt.

"De afgelopen weken was het wel heel veel regen tegelijk, dan krijg je grote plassen op het land. Het is nog fijner als het 's nachts zoveel regent, dan heeft niemand er last van", vervolgt de akkerbouwer uit Kruiningen, die aardappelen, verschillende soorten bieten, pastinaak, knolselderij en tarwe verbouwt.

Het nieuwe olie

Hij is een van de eersten in Nederland met zo'n installatie. "Uit het hele land komen collega's hier in Zeeland kijken. Ik heb het systeem nu een paar jaar. Afgelopen zomer toen het zo droog was, dan wordt het water via een pomphuis weer opgepompt. Ik heb er al veel profijt van gehad."

Zoet water wordt in Nederland steeds schaarser. Van Hootegem noemt water dan ook net geld. "En nu lopen de drains nog steeds door van het water dat de afgelopen weken is gevallen. Mocht er een droge zomer komen dan zit ik goed!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.