Terug

Volg Hart van Nederland

Morgen code geel: dit kun je verwachten van het weer

Weerbericht

23 nov 2023, 16:01

Vrijdagmiddag en -avond is er in delen van het land sprake van buien en zware windstoten, waarvoor code geel van kracht is. Dit gaat om het westen en het noorden van het land. De stoten gaan met zo'n 75-90 km/uur, maar rondom het IJsselmeer en aan de kust loopt dit op tot ongeveer 110 km/uur.

Code geel is een indicatie van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) over de ernst van de weerssituatie. Code geel houdt in dat er mogelijk een gevaarlijke situatie kan ontstaan door de weerssituatie. Het is dus belangrijk om goed op te letten.

Eerder deze maand woedde storm Ciarán door Nederland. Dit zorgde voor een hoop schade:

Dakdekkers moeten aan de bak door stormschade Ciarán
2:11
Dakdekkers moeten aan de bak door stormschade Ciarán

Vrijdag komt de wind uit het noordwesten en die neemt in de loop van de avond langzaam in kracht af. Code geel geldt in de provincies Groningen, Friesland, Noord-Holland van 11.00 uur tot 21.00. In de zuidelijke kustprovincies en in Flevoland is de weerwaarschuwing van 13.00 uur tot 21.00 uur van kracht. Volgens meteoroloog Dennis Wilt wordt het vrijdag een gure en grijze herfstdag. De windstoten komen vooral voor tijdens buien. Vlak aan zee kunnen ze een snelheid hebben van tussen de 100 kilometer en 110 per uur. Landinwaarts zwakt de wind iets af en kunnen er windstoten voorkomen met een snelheid van 75 tot 90 kilometer per uur.

Code geel

Het KNMI werkt met kleurcodes, waarbij code geel dus inderdaad waarschuwt om goed op te letten. Soms is het in die gevallen ook raadzaam om bijvoorbeeld buitenactiviteiten te annuleren en op te letten in het verkeer. Het is slim om risicovolle gebieden te mijden en je snelheid aan te passen om de kans te verkleinen dat je in de problemen raakt op je route.

Van een levensbedreigende weerssituatie is vrijdag gelukkig geen sprake, hoewel het nog steeds goed is om de waarschuwing serieus te nemen. In ieder geval tot iets later op de avond, want dan wordt het weer wat rustiger. De wind neemt in kracht af en uiteindelijk verandert de kleurcode van geel gewoon weer naar groen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.