Terug

Volg Hart van Nederland

Laat al je wensen uitkomen: vanavond grote kans op vallende sterren

Laat al je wensen uitkomen: vanavond grote kans op vallende sterren

Weerbericht

14 dec 2022, 14:41

Er is woensdagavond een grote kans dat er vallende sterren te zien zijn. Meteorenzwerm de Geminiden trekt namelijk over Nederland. En in combinatie met een heldere nacht is dit het ideale recept voor een schitterende sterrenregen, dat meldt Weer.nl.

Kun je in deze donkere dagen wel een lichtpuntje gebruiken, vergeet woensdagavond dan niet naar boven te kijken. De meeste vallende sterren zien we in de zomer maar dat betekent niet dat ze in december volledig zijn uitgesloten. De Geminiden trakteren ons ieder jaar weer op een prachtige lichtshow en dit jaar is dat dus op 14 december.

Nu is het iets te koud om de hele avond de hemel af te struinen om een glimp van een vallende ster op te vangen. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je tussen 22.00 uur en 23.00 uur pas naar buiten gaat en richting het oosten omhoog kijkt. Er zouden dan maar liefst 30 vallende sterren per uur te zien kunnen zijn.

Wist je dat vallende sterren eigenlijk helemaal geen vallende sterren zijn? Het zijn stukken materie, zoals rots of ijs die door ons zonnestelsel bewegen. Soms komen die rotsblokken in onze atmosfeer terecht. Door de hoge snelheid waarmee ze bewegen en de wrijving met deeltjes in onze atmosfeer, verbranden of verdampen die stukken materie dan. Dat veroorzaakt dan weer een korte, felle lichtflits die wij dan 'vallende sterren' noemen. Maar jij weet inmiddels nu wel beter!

Donker plekje

Je moet wel goed opletten want de Geminiden kenmerken zich vooral door hun snelheid en korte sporen. Ze zijn dus maar kort te zien. Ook doe je er verstandig aan om een donker plekje op te zoeken. De maan is namelijk best fel vanavond en dat kan ervoor zorgen dat zwakkere meteoren moeilijk of niet te zien zijn.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.