Terug

Volg Hart van Nederland

Koud met lokale gevoelstemperatuur van -15 graden, maar weer slaat vandaag om

Weerbericht

18 dec 2022, 10:05

Nadat we ruim een week hebben kunnen genieten van winterse temperaturen, komt de schaatspret zondag toch echt ten einde volgens Weer.nl. Na nog één hele koude zondagnacht en -ochtend maakt het koude weer plaats voor veel zachter, nat en windrijk weer.

De winter maakt weer plaats voor de herfst en dat komt ook met een waarschuwing. Op veel plekken kan die overgang namelijk gepaard gaan met ijzel. Het voelt misschien een stuk warmer aan, maar het is nog steeds hartstikke glad zondagavond.

Gevoelstemperatuur -10 tot -15

Goed nieuws voor schaatsliefhebbers want zondagnacht heeft het ijs nog even flink kunnen groeien. Het kwik daalde in Hupsel en Woensdrecht naar maar liefst -10,3 en -10,1 graden. Zondagochtend blijft het op veel plekken nog lange tijd matig vriezen met temperaturen onder de -5.

Het voelt nog veel kouder omdat er een schrale zuidoostenwind staat. De gevoelstemperatuur is op veel plekken zondagochtend onder de -10 en lokaal zelfs -15. Weer.nl waarschuwt daarom ook dat je je goed aan moet kleden als je besluit om het ijs op te gaan. Bovendien kunnen er ondanks de koude nacht nog altijd zwakke plekken in het ijs zitten. "Hou het ook vandaag bij de ondiepe wateren", aldus Weer.nl.

We raden je aan om vooral 's ochtends de schaatsen aan te trekken, want de dag begint met een stralende zon, maar aan het eind van de ochtend neemt de bewolking toe. Zondagmiddag is het in het hele land bewolkt en vriest het op de meeste plekken met een paar graden. Vanuit het zuiden wordt geleidelijk zachtere lucht aangevoerd en zondagavond stijgt de temperatuur tot nul graden of net daaronder.

IJzel

Hoewel het vanaf het einde van de middag steeds warmer wordt, heeft het KNMI voor zondagavond code geel afgekondigd. Er trekt vanaf het einde van de middag een neerslaggebied uit het zuidwesten over het land. De neerslag valt in vloeibare vorm, maar valt in plekken waar de temperatuur nog onder het vriespunt ligt.

Bovendien blijft de grondtemperatuur - en de wegdektemperatuur - op veel plekken nog een poos onder nul. Daardoor valt de neerslag als ijzel. Maandagochtend lijkt het op de meeste plekken gedaan met de gladheid. In het zuiden ligt de temperatuur dan al meer dan 5 graden boven het vriespunt en heeft het warm geregend.

Maar in het noordoosten kan het, met temperaturen net boven nul, nog een poosje glad blijven. Bovendien gaat het in het hele land een flinke wind, met langs de kust ook stevige windstoten.

Wisselvallig herfstweer

Vanaf maandag kunnen de schaatsen meteen weer de kast in, want de kwaliteit en stevigheid van het ijs neemt heel snel af. Met de regen, flink positieve temperaturen en een stevige wind smelt het ijs heel snel. Bovendien is het met de regen en de wind sowieso niet erg prettig schaatsweer.

Het blijft maandag lange tijd regenachtig en in het zuiden stijgen de temperaturen lokaal al naar de dubbele cijfers. In de nacht naar dinsdag loopt de temperatuur alleen maar verder op en de dagen daarna blijft het wisselvallig herfstweer met temperaturen ver boven het vriespunt, van tijd tot tijd veel regen en daarbij vaak ook een stevige wind.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.