Terug

Volg Hart van Nederland

KNMI geeft code oranje af voor groot deel van Nederland om extreme hitte

KNMI geeft code oranje af voor groot deel van Nederland om extreme hitte

Weerbericht

18 juli 2022, 12:15

Het KNMI geeft voor dinsdag in het zuiden, oosten en midden van het land vanaf 11.00 uur code oranje af vanwege de hoge temperaturen. Er worden temperaturen verwacht tot 39 graden. In het noorden liggen de temperaturen met 32 tot 36 graden iets lager.

Code oranje is uitgeroepen voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Met deze code zegt het KNMI: wees voorbereid. In het midden en zuiden geldt vanaf het einde van de dinsdagochtend tot in de avond code oranje voor zeer hoge temperaturen, met maximumtemperaturen van 38-39 graden.

Lokaal kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden, verwacht Weer.nl, met name in betegelde achtertuinen en smalle zonnige steegjes. Woensdag daalt de temperatuur al snel door een paar verkoelende regen- en onweerbuien. In het oosten kan het dan nog 30 graden worden. Het hitterecord ligt op 40,7 graden, gemeten op 25 juli 2019 in Gilze Rijen. Voor De Bilt staat het record op 37,5 graden, op dezelfde dag.

Meerdere evenementen ingekort of afgelast

Door het hele land worden de programma's van evenementen ingekort of afgelast. Naast de eerste wandeldag van de Vierdaagse van Nijmegen gaat in Alkmaar de kaasmarkt op dinsdagavond niet door en is in het Zuid-Hollandse dorp Stompwijk een paardenrace die maandag gepland stond afgelast. Volgens de organisatie is het niet verantwoord om met het warme weer de paarden te vervoeren en ze te laten racen.

Een aantal sportevenementen moest ook sneuvelen vanwege de verwachte hitte. Zo gaat in Zeeuws-Vlaanderen de zomerloop die dinsdag gepland stond in het dorp Sint Kruis niet door. Verder is de oefenwedstrijd die de Maastrichtse voetbalclub MVV dinsdag zou spelen tegen Patro Eisden vervallen en in Groesbeek (Gelderland) is de oefenwedstrijd tussen De Treffers en NEC afgelast.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.