Terug

Volg Hart van Nederland

Acht uur gep(l)akt: hoe heeft Nederland de tropennacht overleefd?

Acht uur gep(l)akt: hoe heeft Nederland de tropennacht overleefd?

Weerbericht

20 juli 2022, 09:59

Zwetend in je bed liggen terwijl je maar niet in slaap komt: een groot deel Nederland heeft een 'plaknacht' achter de rug. Niet gek opkijken dus als familieleden, buren of collega's woensdag met kleine oogjes rondlopen. "Het wordt een zware dag voor mij."

De definitie van een plaknacht is dat de temperatuur de hele nacht niet onder de 20 graden komt. Dat was afgelopen nacht op de meeste plekken in Nederland het geval, aldus Weer.nl. Na de extreme temperaturen eerder op dinsdag, koelde het in de avond amper af. Het gevolg: veel mensen konden niet goed of zelfs helemaal niet slapen.

"Ik heb bijna niet geslapen door de hitte", zegt een treinreiziger woensdagochtend vroeg met piepkleine ogen op station Utrecht Centraal. "Het was te warm, het wordt een zware dag voor mij", zucht hij tegen Hart van Nederland. Een dakloze man die in de buurt rondhangt heeft ook geen oog dicht gedaan: "Het voelt sowieso al alsof ik zeven dagen niet heb geslapen."

'Hitte aardig buiten gehouden'

Ondanks de hitte hebben meerdere reizigers een goede nacht achter de rug. "Ik ben niet aan mijn bed blijven plakken", zegt een jongeman terwijl hij naar het station loopt. "Ik heb de hele dag mij best gedaan om de hitte zoveel mogelijk buiten te houden, dat is aardig gelukt", concludeert hij. "Nu gewoon weer naar het werk."

Een vrouw laat weten dat het "goed te doen" was afgelopen nacht. "Met een ventilator naast het bed heb ik heerlijk geslapen. Ik had het eigenlijk erger verwacht maar het viel best mee." Een andere reiziger heeft naar eigen zeggen zelfs "een heerlijke nacht" gehad. "Ik heb vannacht even de deuren tegen elkaar opengezet en er kwam een zacht briesje naar binnen."

Geen tweede plaknacht op rij

Hoewel de temperaturen in het oosten van het land woensdagmiddag opnieuw boven de 30 graden uitkomen, zal het komende nacht niet meer zo warm zijn. Volgens Weer.nl zit een tweede plaknacht er niet in. Er trekken (onweers)buien over het land en het koelt af naar zo'n 15 tot 18 graden.

Weerbericht woensdag 20 juli 2022
1:26
Weerbericht woensdag 20 juli 2022

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.