Terug

Volg Hart van Nederland

Het is de warmste lente ooit, én de op een na natste

Weerbericht

29 mei 2024, 08:06

De lente van dit jaar was de op één na natste sinds het begin van de metingen. Bovendien werd het warmterecord geëvenaard.

Gemiddeld over het land viel de afgelopen maanden 254 millimeter neerslag, tegenover 157 normaal. Alleen in 1983 was de lente nog natter, meldt Weeronline. In dat jaar viel gemiddeld over het land 282 millimeter.

Maart was iets te droog met 48 millimeter tegen 58 normaal, maar april was recordnat met 93 millimeter. Ook mei was bijzonder nat. Gemiddeld viel er deze maand al 95 millimeter tegen 58 normaal en de komende dagen komt daar nog wat bij. Vooral in het midden en zuiden was het in mei zeer nat. Daar viel meer dan 100 millimeter en op sommige plaatsen komt de hoeveelheid regen in de buurt van de 200 millimeter. In het noordoosten is het een stuk droger, met in Groningen op veel plaatsen minder dan 50 millimeter.

De afgelopen winter ging ook de boeken in als de op één na natste en sinds 1 januari is er gemiddeld over het land 457 millimeter gevallen tegen 296 normaal.

Warmterecord

Volgens het weerbureau was de lente daarnaast recordwarm, met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden tegen 9,9 normaal. Dat is een evenaring van het record dat werd gemeten in de lente van 2007. Daarnaast werd een unicum genoteerd doordat er maar één officiële vorstdag werd gemeten in De Bilt. Dat is niet eerder gebeurd, aldus Weeronline. Het aantal zonuren was met 508 uur tegen 576 uur normaal wat minder dan gebruikelijk.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.