Terug

Volg Hart van Nederland

Gemeenten en hulpdiensten waarschuwen schaatsers: vertrouw het ijs niet

Weerbericht

18 dec 2022, 14:53

Hulpdiensten hebben het zondag erg druk met schaatsers die zijn gevallen of die door het ijs zijn gezakt. Daarom roepen gemeenten en veiligheidsregio's mensen nu op om heel voorzichtig te zijn.

De buurgemeenten Alblasserdam, Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam in Zuid-Holland komen zondag met een gezamenlijke oproep om niet op natuurijs te gaan schaatsen. "Het natuurijs in de regio Alblasserwaard is te dun en te onveilig om op te schaatsen. Het is gevaarlijk. Schaats vandaag veilig op je lokale ijsbaan!" melden ze.

Nat pak

De gemeente De Ronde Venen in de provincie Utrecht waarschuwt voor onbetrouwbaar ijs op de Botshol, een plassengebied niet ver van de Vinkeveense Plassen. Daar is zondagochtend een schaatser door het ijs gezakt.

"Gelukkig hield hij er alleen een nat pak aan over. Het ijs op de Botshol is onbetrouwbaar, ga er daarom niet schaatsen. Breng jezelf en hulpverleners niet in gevaar!" roept de gemeente op. De gemeente Steenwijkerland in Overijssel waarschuwt voor wakken in het ijs, die voor gevaarlijke situaties zorgen.

Over de grachten

In Breda werd in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man gered uit de stadsgracht. Hij wilde over het ijs naar de overkant lopen, maar zakte er meerdere keren doorheen en kon niet zelf meer uit het water komen. Agenten hebben hem met een touw uit het water getrokken en hij is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Ook een andere stapper werd bij het uitgaan van het ijs gehaald.

De veiligheidsregio Hollands Midden, waar onder meer Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn onder vallen, zegt dat zondag een prachtige schaatsdag is. "Wees wel voorzichtig op de grote plassen. De hulpdiensten hebben het druk! Bel alleen 112 in noodgevallen en ga niet alleen het ijs op!"

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.