Terug

Volg Hart van Nederland

Forse hagelbuien op meerdere plaatsen: 'Beste joekels'

Weerbericht

2 mei 2024, 17:54

In verschillende delen van het land vallen flinke onweersbuien, soms met hagel. Vanuit het oosten trekt het noodweer over het midden en zuiden van ons land. Mensen uit verschillende plaatsen delen filmpjes en foto's van de hagelstenen, die soms meer dan een centimeter groot zijn.

Meteoroloog Jordi Huirne legt uit dat de hagel komt door de hoogte van de wolken, nu wel 12 kilometer boven de aarde. "Op die hoogte bevriezen regendruppels, en klonteren ze samen tot grote hagelstenen. Daarna vallen ze door de zwaartekracht naar beneden."

Die hagel kan zeer plaatselijk vallen, aldus Huirne. "De buien trekken heel langzaam richting de kust, ondertussen regenen ze vaak uit boven één plek. Als je pech hebt kan zo'n lokale plensbui een uur lang duren, en voor wateroverlast zorgen. En een kilometer verderop valt nagenoeg niets."

Code geel

Het KNMI waarschuwde eerder op de dag al voor onweersbuien met windstoten, hagel en veel regen, in het midden en zuiden van ons land. In Zeeland, Zuid-Holland, Brabant, Utrecht, Gelderland en Limburg geldt daarom in de middag en avond code geel.

Huirne verwacht dat rond 20.00 uur de ergste regen- en hagelbuien voorbij zullen zijn. "Daarna kan er ook nog wel wat neerslag vallen, maar is het meeste er al uit."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.