Terug

Volg Hart van Nederland

Waterschappen voeren extra dijkinspecties uit vanwege extreme droogte: 'Dan dondert die hele kering in elkaar'

Weerbericht

25 juli 2022, 20:41

Voor velen is het lekkere weer een geschenk uit de hemel, maar verschillende waterschappen maken zich zorgen over de aanhoudende droogte en de lage waterstanden. Daardoor kan een dijk uitdrogen en verzakken, met mogelijk desastreuze gevolgen.

De waterschappen zien nu al de eerste scheurtjes, voornamelijk in de veengrond. "Veengrond verdampt door de warmte", legt Lydia Sprengers, woordvoerder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht uit. De komende tijd wordt meer droogte verwacht en dus ook meer scheuren in de grond. Daarom schalen verschillende Waterschappen hun dijkinspecties op. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat bijvoorbeeld 24 kringen extra controleren. Schades worden zo snel mogelijk gerepareerd.

Beweging in ondergrond

Pim Hoogenboom en Lennaert Zonneveld van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zijn twee van die controleurs. In 'hun' gebied bekijken zij de grond, op zoek naar scheuren. "Zo'n scheur is een teken dat de dijk uitdroogt. Die geeft eigenlijk aan dat er beweging in de ondergrond zit", zegt Lennaert. "Er kan water door die scheuren gaan stromen. En ja, dan weet je het wel: dan dondert die kering in elkaar", vult Pim aan.

En dat kan behoorlijke gevolgen hebben. In Wilnis sloeg in 2003 een stuk dijk weg na een periode van extreme droogte. Gas-, water- en elektriciteitsleidingen braken toen af en 1500 bewoners moesten worden geëvacueerd.

Scheuren zo groot als je hand

Om dat soort excessen in toekomst te voorkomen, worden nu in de IJssel schotbalken geplaatst en in Overijssel geldt een sproeiverbod voor oppervlaktewater. "Over twee weken worden echt grote scheuren verwacht, waar je je hand in kunt steken", zegt het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in Rotterdam. Daarom worden ook daar extra controles gedaan.

Op dit moment ligt er volgens Pim echter nog geen gevaar op de loer. "Het ziet er goed uit. Het valt me mee. De burgers van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kunnen rustig gaan slapen", zegt hij tot slot.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.