Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste nacht met strenge vorst: komende dagen blijft het ijskoud

Weerbericht

14 dec 2022, 08:43

De winter komt vroeg dit jaar. Het is de eerste nacht met strenge vorst deze winter. De temperatuur daalde vannacht onder de -10 graden. Normaal hebben we in januari pas de eerste strenge vorst. Vanaf maandag is de winterpret voorbij, tot die tijd kan er geschaatst worden op natuurijs

Koud wakker worden vanochtend. Volgens Weer.nl is het in het Drentse plaatsje Eelde het koudst, rond 09.00 uur werd daar de -10,6 graden aangetikt. In ons huidige weerklimaat vriest het gemiddeld op 8 januari voor het eerst. Nu is dat dus ruim drie weken eerder. De temperatuur kan nog wat verder dalen, voordat het kwik weer oploopt naar waarden rond het vriespunt vanmiddag.

Schaatsen op natuurijs

De komende dagen blijft het koud. Aankomende nacht blijft het vriezen. Lokaal kan de temperatuur opnieuw uitkomen op -10 graden. Aan de kustprovincies dooit het vanaf morgen. In het oosten van ons land blijft de temperatuur rond het vriespunt. In die regio's kan er geschaatst worden op opgespoten natuurijs. Vanaf maandag is de schaatspret voorbij. Het wordt dan in een klap een stuk warmer en kan het +10 graden worden.

Strenge vorst

Strenge vorst komt niet vaak voor in ons land. Van 1991 tot 2020 telt de winter gemiddeld drie nachten met strengen vorst. In de Bilt - Het centrale meetpunt voor ons land - telt de winter nog maar één nacht met strenge vorst, vijftig jaar geleden was dat aantal nog vijf keer per winter.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.