Terug

Volg Hart van Nederland

De paraplu mag vandaag nog mee, wordt het droog op Koningsdag?

Weerbericht

25 apr 2022, 08:09

Ook al kan vandaag plaatselijk wat regen of een bui vallen, in grote lijnen verandert het weer deze week niet veel. De zon komt er geregeld door, er trekken ook wolkenvelden over en de temperatuur schommelt steeds tussen 12 en 16 graden. Donderdag is het iets warmer en kan het in het zuiden plaatselijk 20 graden worden.

Vanwege een hogedrukgebied dat met zijn centrum boven IJsland en Groenland ligt, wordt er bij een noordelijke wind relatief koude lucht naar het zuiden geblazen. De temperaturen hangen sterk samen met de windrichting. Is de wind noordelijk en wordt de lucht vanaf de relatief koude Noordzee aangevoerd, dan liggen de temperaturen in Nederland duidelijk beneden normaal. Is de wind noordoostelijk en komt de aangevoerde lucht vanuit Duitsland, dan kan het meteen een stukje warmer worden. Dit is bijvoorbeeld donderdag het geval.

Vandaag plaatselijk wat regen of een bui

Vandaag wisselen wolkenvelden en de zon elkaar af. De meeste zon wordt in het uiterste noorden van het land en in het Waddengebied verwacht. In de rest van het land is het duidelijk bewolkter dan voorgaande dagen. Uit de bewolking kan plaatselijk wat regen of een bui vallen en vooral later vandaag kunnen in het zuidoosten zelfs een paar pittige buien ontstaan. Daar kan plaatselijk tussen 10 en 15 millimeter vallen. In de rest van het land is het hooguit een paar millimeter en in het uiterste noorden blijft het helemaal droog.

Er waait een matige noordelijke tot noordoostelijke wind en de temperaturen lopen uiteen van 12 graden op de Wadden tot ongeveer 14 graden in het zuiden van het land.

Vannacht opklaringen

Vanavond en de komende nacht kan in het zuiden nog een bui voorkomen, in de rest van het land is het droog en zijn er opklaringen. Er waait een matige noordelijke tot noordoostelijke wind en de temperaturen dalen tot rond 4 graden op de koudste plaatsen.

Morgen is het overal droog. Er zijn zonnige perioden, maar er drijven ook een paar wolkenvelden over. Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind en met van noord naar zuid temperaturen tussen 12 en 16 graden is net wat warmer dan vandaag.

Koningsdag perioden met zon

Tijdens de Koningsnacht zijn er flinke opklaringen en koelt het flink af. Op de koudste plaatsen wordt het een graad of 2 en hier en daar kan nevel of mist ontstaan.

Koningsdag zelf verloopt droog. Het is rustig weer met flink wat zon, maar in het noorden kunnen ook een paar wolkenvelden overtrekken. De noordelijke tot noordoostelijke wind is zwak tot matig en de temperaturen liggen van noord naar zuid tussen 12 en 16 graden.

Ook later in de week kalm

Ook na Koningsdag verandert weinig in het rustige weer. Donderdag lijkt een zonnige dag te worden met aangename temperaturen. Omdat de wind tijdelijk noordoostelijk is, wordt het wat warmer. In het noorden wordt het een graad of 14, in het zuiden kan het kwik tot 19 en lokaal 20 graden oplopen.

Vanaf vrijdag waait de wind meer uit het noorden tot het noordwesten. Terwijl in de afwisseling van wolken en zon weinig verandert, zien we wel de temperaturen omlaag gaan naar tussen 12 en 14 graden.

Beeld: Henk Wiggers

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.