Terug

Volg Hart van Nederland

De meteorologische winter is begonnen: nog meer koude lucht in aantocht

Weerbericht

1 dec 2022, 08:09

Vandaag begint de meteorologische winter en krijgen we opnieuw met een bak koude lucht te maken. Dat gaat redelijke geleidelijk, zo wordt het vandaag nog tussen de 5 en 8 graden maar morgen komt het kwik al niet boven de 4 graden uit. De dikke winterjas en handschoenen kunnen nu echt van zolder gehaald worden.

Het koude weer bij ons wordt bepaald door groot hogedrukgebied boven Scandinavië. Het houdt de wind bij ons voorlopig in de oost- tot noordoosthoek en dat zorgt voor een stroom van koude lucht. Volgens Weer.nl is het nog nergens in Europa écht winter dus dat wordt het de komende tijd ook nog niet bij ons. Maar wel zijn de temperaturen de komende tijd een stuk lager dan gebruikelijk aan het begin van de decembermaand.

Met de start van de winter dit jaar komt meteen ook wat koudere lucht naar Nederland. De afgelopen nacht al heeft het in het westen en midden van het land, waar het even is opgeklaard, korte tijd gevroren. In het westen kwam vanochtend vroeg ook nog op een enkele plaats dichte mist voor. In de rest van het land was het bewolkt en bleven de temperaturen op zo’n 4 of 5 graden boven nul steken.

Metrologische en astronomische winter

De meteorologische winter is begonnen. Meteorologen zijn in wezen ook boekhouders en houden ervan om met hele maanden te werken. Daarom begint ieder nieuw seizoen op de eerste dag van de maand. Zo begint de meteorologische lente op 1 maart, de meteorologische zomer op 1 juni, de meteorologische herfst op 1 september en dus de meteorologische winter op 1 december.

De astronomische winter begint als de dag het kortst is en de zon het verst weg bij ons vandaan staat, boven de Steenbokskeerkring. En dit jaar is dat op woensdag 21 december.

Wolken houden de overhand

Overdag houden de wolken in het midden en oosten van het land de overhand, in het westen en noorden vallen er gaten in de bewolking en komt ook de zon er af en toe door. Er waait een zwakke tot matige noodoostenwind en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 5 graden in het noordoosten tot 8 graden, plaatselijk in het zuidwesten van het land. Zowel in het noordwesten als in Limburg kan lokaal een buitje vallen.

Vanavond en vannacht zijn wolken in de meerderheid. Alleen op plekken waar het even opklaart, kan het kwik weer tot iets onder het vriespunt dalen, op andere plaatsen wordt het niet kouder dan tussen 1 en 4 graden. Morgen is de kans op zon het grootst in het noorden van het land, in de rest van het land zijn er wolkenvelden. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Alleen in het uiterste zuidoosten kan in de avond een vlokje sneeuw vallen. De noordoostenwind is zwak tot matig en het wordt tussen 2 en 4 graden.

Weekend weinig verandering

Ook in het weekend verandert maar weinig in het weerbeeld. Zowel zaterdag als zondag overheersen wolkenvelden en komt de zon er slechts mondjesmaat door. Hier en daar kan een piepkleine hoeveelheid sneeuw uit de wolken omlaag dwarrelen, maar wit wordt het er zeker niet van. Verder neemt de kille noordoostelijke wind nog iets toe en handhaven de temperaturen zich overdag op een niveau van tussen 2 en 4 graden. In de nachten komt het kwik dichtbij nul uit, zeker als het regionaal een tijdje opklaart.

Begin volgende week komt even iets zachtere lucht onze kant op, de maandag en dinsdag zijn dan ook weer een fractie minder koud. In de tweede helft van volgende week gaan de temperaturen in de bovenlucht opnieuw omlaag en wordt het ook aan de grond weer kouder. Daarbij neemt de kans op enige winterse neerslag ook weer wat toe.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.