Terug

Volg Hart van Nederland

Aankomende week veel zon en zomerse temperaturen voor de boeg

Weerbericht

31 juli 2022, 11:50

Na de verzengende hitte van een kleine twee weken geleden is de temperatuur nu al een poosje een stuk gematigder. Maar tijdens de zomer is de hitte nooit echt ver weg. Kunnen we ons gaan opmaken voor een nieuwe periode met tropische temperaturen?

Het antwoord is ja, in ieder geval in een deel van het land. Er komt wederom hete lucht deze kant op, maar deze lucht is bij lange na niet zo heet als een kleine twee weken geleden het geval was, aldus Weer.nl.

De opstoot van die warme lucht is dinsdag al te merken. Komende maandag is het net als vandaag 20-25 graden, maar dinsdag wordt op de kustprovincies na overal de zomerse 25 graden gehaald en kan de temperatuur in het zuiden en zuidoosten zelfs richting de 30 kruipen. Daarbij schijnt de zon in het zuiden regelmatig. In het noorden van het land moeten ze het doen met veel bewolking.

Woensdag op meeste plekken het warmst

Woensdag lijkt vervolgens de warmste dag te worden met 30-31 graden in het zuidoosten. Dan bestaat het weerbeeld opnieuw uit wolkenvelden en zon, maar wel lijkt de zon zich meer te gaan laten zien dan op de dinsdag. Opnieuw is de meeste zon dan voor het zuiden van het land.

Omdat koelere lucht woensdag ten westen van ons relatief dichtbij ligt én omdat de wind in de kustprovincies van zee komt, is het temperatuurverschil tussen het noordwesten en zuidoosten wel groot. Zo wordt het woensdag in de kop van Noord-Holland en op de Wadden mogelijk niet warmer dan 21-22 graden, terwijl het zuidoosten dan dus met die tropische temperaturen te maken krijgt.

Donderdag: afkoeling met stevig onweer?

Donderdag wordt het dan niet meer zo warm, omdat de scheidslijn van warme en koude lucht recht boven ons land ligt. Sommige weermodellen berekenen nog wel temperaturen rond de tropische 30 graden in het uiterste oosten en zuidoosten van het land, alvorens ook daar de afkoeling volgt. 

Het is nog even de vraag met hoeveel geweld de afkoeling gepaard gaat. Verschillende weermodellen berekenen al een aantal keer stevige buien in de loop van donderdagmiddag en -avond. Ook de laatste uitdraai van het Europese weermodel laat dit zien. In het binnenland zou er dan tientallen millimeters aan regen kunnen vallen. Maar volgens andere weermodellen zal de hitte dan weer vrijwel zonder slag of stoot het land verlaten. 

Beeld: Erica van Leeuwen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.