Terug

Volg Hart van Nederland

Officiële waarschuwing voor fokkers kortsnuitige Perzen

Officiële waarschuwing voor fokkers kortsnuitige Perzen

Dieren

30 sep 2019, 16:00

Twee fokkers van kortsnuitige Perzen, zogenoemde Peke Face Perzen, zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de vingers getikt. Ze hebben tijdens controles een officiële waarschuwing gehad en moeten hun fokbeleid aanpassen. De NVWA verwijt de fokkers dat ze niet hebben voorkomen dat schadelijke kenmerken door hun fokkatten zijn doorgegeven. De gebruikte dieren hebben te korte snuiten en uiterlijke kenmerken die wijzen op gezondheidsproblemen. Vorig week startte stichting Dier en Recht een campagne om de fok van deze perzen te stoppen. Kelly Kessen, dierenarts bij Dier en Recht, reageert verheugd op het nieuws: "Er moet nog veel verbeteren in de fokkerij, maar een gezond uiterlijk komt in ieder geval weer centraal te staan. Malafide fokkers kunnen vanaf nu op fikse boetes rekenen." Lees ook: Dierenrechtenorganisaties: 'De Perzische Kortsnuit lijdt door misvormde schedel'

Perzische kat

Historisch gezien was de Perzische kat een zwaargebouwde, stevige kat met een rond gezicht en grote ogen. In het midden van de vorige eeuw is het ras met een steeds kortere neus gefokt. De vorm van de schedel bij katten met een korte neus is, volgens de NVWA, ernstig veranderd in vergelijking met de schedel van katten met een 'normale' neuslengte. De inwendige structuren in en rond de neus, bek en keel worden verdrongen doordat er niet voldoende plaats meer is. Dit kan resulteren in een aantal aandoeningen, zoals moeilijk ademen, tranen van de ogen, huidontsteking in de huidplooien rondom de neus en moeilijk kunnen eten.

Controle kortsnuitige Perzen

Wettelijk gezien kunnen fokkers van deze te kortsnuitige Perzen allang aangepakt worden, maar volgens stichting Dier en Recht gebeurt dat veel te weinig. "We willen nu precies van de NVWA weten welke criteria zij gebruikt hebben om deze fokkers van kortsnuitige Perzen te controleren. Als dat duidelijk is, moet er ook bij alle fokkers worden gehandhaafd." ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.