Terug

Volg Hart van Nederland

Vuurwerkverbod en vuurwerkvrije zones: waar mag je nog wel knallend het nieuwe jaar in?

nieuws

29 dec 2022, 19:34

De deuren van de eerste vuurwerkpunten zijn sinds donderdagochtend open. Op veel plekken was het erg druk, en dat terwijl in verschillende gemeenten een algeheel vuurwerkverbod geldt of vuurwerkvrije zones zijn ingesteld. Maar waar mag je nou precies wel of geen vuurwerk afsteken?

Na twee jaar mag er weer vuurwerk afgestoken worden in het land. Vanwege de coronapandemie was er de afgelopen twee jaarwisselingen een landelijk vuurwerkverbod. De verkoop duurt drie dagen. Over het algemeen mag tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 2:00 uur vuurwerk worden afgestoken, maar er zijn uitzonderingen waar je geen vuurwerk mag afsteken.

In twaalf gemeenten geldt een algeheel vuurwerkverbod. Daar mag je dus nergens vuurwerk afsteken. In sommige steden kunnen mensen wel genieten van een vuurwerkshow. Hieronder lees je in welke steden een algeheel vuurwerkverbod geldt.

(De tekst gaat verder onder de lijst)

  • Amsterdam

  • Apeldoorn

  • Bloemendaal

  • Haarlem

  • Heemstede

  • Heumen

  • Mook en Middelaar

  • Nijmegen

  • Rotterdam

  • Schiedam

  • Soest

  • Utrechtse Heuvelrug

Vuurwerkvrije zones

Zeker veertig gemeenten kiezen niet voor een algeheel verbod, maar voor een tussenweg. Die stellen vuurwerkvrije zones in, waar je geen vuurwerk mag afsteken. Dat zijn bijvoorbeeld plaatsen vlakbij boerderijen of verzorgingshuizen. In gebieden buiten de zones mag wel gewoon vuurwerk worden afgestoken. Mits het vuurwerk in de categorie F1 of F2 is. De zwaarder F3-catogorie is verboden in Nederland.

Ook heb je vrijwillige vuurwerkvrije zones, die zijn aangewezen door de buurt. Deze gebieden worden echter niet gecontroleerd door. Uit een rondgang van Hart van Nederland blijkt dat in ieder geval in onderstaande gemeenten vuurwerkvrije zones gelden die zijn aangewezen door de gemeente. Klik op de link om te zien waar precies in de gemeente je wel en geen vuurwerk mag afsteken.

(De tekst gaat verder onder de lijst)

Wie toch vuurwerk afsteekt op een plek waar het niet mag, kan een taakstraf of geldboete krijgen van minimaal 100 euro.

Welk vuurwerk?

Voor het vuurwerk, categorie F2, dat op 29, 30 en 31 december wordt verkocht of afgehaald, geldt een minimumleeftijd van zestien jaar. Huishoudens mogen niet meer dan 25 kilo hebben. Het gaat alleen om siervuurwerk omdat sinds 2020 een verbod geldt op knalvuurwerk. Verkopers zijn verplicht om klanten gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven bij hun bestelling.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.