Terug

Volg Hart van Nederland

Elk jaar weer schakelt vuurwerk vijf kostbare hulphonden uit

Elk jaar weer schakelt vuurwerk vijf kostbare hulphonden uit

Dieren

9 dec 2019, 08:47

Elke decembermaand raken vijf hulphonden van mensen met een handicap of psychische aandoening zo getraumatiseerd door vuurwerk dat ze daarna onbruikbaar zijn voor de begeleiding van hun baasje. Dit stelt de Stichting Gebruikers Assistentiehonden (SGA) vast na een inventarisatie van incidenten met hulphonden in de afgelopen jaren. De belangenorganisatie voor de hulphondgebruikers spreekt in een bericht op Facebook van een "alarmerende situatie". Gevreesd wordt dat de betrokken dieren kruitgeur en knallen voortaan associëren met paniek en daardoor bij herhaling wegrennen of verstijven. Ze kunnen dan voorgoed onbruikbaar zijn als hulphond. Een opleiding van een hond kost zo'n 25.000 euro. Vorige week werd oprichter Sanne Singer van hulphondenschool de CLiCK nog samen met een paar hulphonden bekogeld met vuurwerk. "Hoeveel schade dit heeft aangericht, moet de tijd nog leren”, reageerde de hulphondenschool toen geschokt in een bericht op Facebook. "Het kan heel goed zijn dat er een paar honden voor altijd verpest zijn." Tekst gaat verder onder foto

Angst en stress

De SGA is een landelijke campagne begonnen onder het motto 'Verknal mij niet door vuurwerk'. "Het is te gek voor woorden dat het nodig is", zegt coördinator Rianne Tetelepta. "Maar het grote publiek moet zich bewust worden van de angst en stress die vuurwerkknallen opleveren." En niet alleen bij de hulphonden, benadrukt Tetelepta. "Ook bij de mensen die van hen afhankelijk zijn, zoals blinden, epilepsiepatiënten, diabetici en mensen die aan stresssyndromen lijden." De boodschap wordt via posters en internet verspreid. Lees ook: Hulphonden bekogeld met vuurwerk door jongens in Tilburg Eerder deze maand werden in Tilburg meerdere hulphonden en hulphonden in opleiding bekogeld met knalvuurwerk. Wat de schade precies is moet de tijd nog leren, maar "het kan heel goed zijn dat een paar honden voor altijd verpest zijn". Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.