Dieren

Hulphonden bekogeld met vuurwerk door jongens in Tilburg

Oprichter Sanne Singer van hulphondenschool De CLiCK en een paar hulphonden zijn dinsdag in Tilburg door twee jongens bekogeld met vuurwerk. Zij waren bij een gastgezin om een hond te plaatsen toen er rotjes vanaf de derde verdieping op hen werden gegooid.

“Hoeveel schade dit heeft aangericht, moet de tijd nog leren”, reageert de hulphondenschool geschokt in een bericht op Facebook. “Het kan heel goed zijn dat er een paar honden voor altijd verpest zijn.”

‘Hoeveel schade moet de tijd leren’

Sanne was met vijf hulphonden, waarvan twee opgeleid en drie in opleiding, bij het huis van het gastgezin. Met de hulphond van de hulpbehoevende en de hond van haar school stond zij buiten toen de twee jongens het vuurwerk gooiden. Een rotje kwam tussen de honden terecht en de voet van iemand van het gastgezin werd geraakt. De hond van de deelnemer was zo erg geschrokken dat het de hele middag heeft gebibberd.

Lees ook: ‘Lijden verwaarloosde tijgers nu echt voorbij’

In de auto gingen de andere honden tekeer. Sommige hulphonden zijn hierdoor misschien zelfs zo beschadigd dat ze niet meer in te zetten zijn. “De hulphondenschool wil indien nodig een schadevergoeding verhalen voor de honden die niet meer kunnen werken door dit incident”, deelde De CLiCK mee in een bericht op Facebook.

Drie getuigen zagen het vuurwerk uit het raam worden gegooid. Aangezien het adres duidelijk was, kon de politie hier aankloppen. Er werd geen vuurwerk aangetroffen. De jongens ontkennen, maar staan wel geregistreerd. De hulphondenschool gaat aangifte doen.

Beeld: Hulphondenschool De CLiCK (het is onbekend of de afgebeelde hond ook slachtoffer is)